Ca la noi, la nimeni – Eterna Cri(n)ză liberală!

482

Anunţată cu surle şi trâmbiţe încă de prin luna decembrie a anului 2014, Moţiunea de cenzură promisă de noul PNL se pare că va fi depusă abia vineri, 5 iunie 2015. Atât de mult cu clocit-o foştii liberali, deveniţi între timp populari europeni, dimpreună au mai vechii lor inamici din PDL încât au ajuns la o temă fără rezonanţă.
Tema anunţată ar fi aceea a votului prin corespondenţă, dar nu-i exclus să o schimbe cu alta care le-ar aduce oarece susţinere parlamentară. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, le-a explicat că nu o vor vota şi le-a spus în clar şi motivul. Absenţa unei asemenea legi este din vina Parlamentului şi nu a Guvernului! Mai mult, între timp, un parlamentar PSD a şi depus un proiect de lege electorală, care-ar include toate tipurile de vot posibile, trimiţându-şi proiectul la Guvern şi la Consiliul Legislativ pentru avize. Va fi o moţiune de cenzură de care PNL are dreptul odată într-o sesiune parlamentară, dar tot bâjbâind nu-i exclus să-şi bată gura degeaba. Între timp, senatorul braşovean Sebastian Grapă şi-a dat demisia din PNL, înscriindu-se în UNRR. Ceea ce înseamnă că va activa în Grupul PSD-UNPR. Iar preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, anunţă că vor mai urma şi alţi PNL-işti cu care este în discuţii.
De la cavalcada inexplicabilă a demisiilor fostului preşedinte PNL, Crin Antonescu, partidul n-a mai avut o voce unitară. Una zice Alina Gorghiu-Dej, copreşedinte PNL, alta Vasile Blaga, copreşedinte din partea PDL, şi cu totul altele vicepreşedintele Teodor Atanasiu. Desigur, un succes au avut, prin câştigarea alegerilor prezidenţiale de către surprinzătorul Klaus Iohannis. Numai că şi acesta, cu timpul, a priceput slăbiciunile PNL. Preşedintele României se bucură încă de o mare încredere din partea populaţiei, dar riscă să şi-o piardă. Mai ales că se încăpăţânează să facă declaraţii dure la adresa Senatului pentru motivul că nu votează arestul preventiv în cazul senatorului PSD Dan Şova. Prea se uită în guriţa slobodă şi cu buze subţiri de femeie rea a Alinei Gorghiu, o slăbiciune a domniei sale, în loc să constate că Laura Codruţa Kovesi, cu procurorii ei de la DNA, nu au izbutit să găsească probe pentru arestarea lui Dan Şova. Altfel, trimiteau dosarul în instanţă şi arestarea s-ar fi produs. N-ar fi fost primul caz.
Ultrasensibil la cazul senatorului PSD Dan Şova, preşedintele României, Klaus Iohannis, n-a avut o reacţie pe măsură la pedepsirea unui om neînsemnat, dar cetăţean al căror drepturi fundamentale au fost încălcate grosolan. Prin arest în beciul Poliţiei Bucureştilor o lună de zile şi şase luni la penitenciarul Târgşor al Marianei Rarinca, fostă secretară a Cabinetului de avocatură din Galaţi al regretatului soţ al Liviei Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Care-a făcut abuziv un „denunţ de şantaj” la care-a pus botul DNA-ul Laurei Codruţa Kovesi. Iar Mariana Rarinca a fost eliberată şi găsită nevinovată printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. Cine-i mai dă înapoi cele şapte luni de viaţă chinuită în puşcărie? Mai deunăzi, liberalii ţipau ca din gură de şarpe că Tăriceanu este „demolatorul Justiţiei”, făcând chiar o petiţie pentru înlăturarea acestuia din funcţia de Preşedinte al Senatului României. Mai nou, senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu a susţinut că: „Livia Stanciu şi Laura Codruţa Kovesi trebuie să îşi dea demisia şi cine greşeşte trebuie să plece.” La fel de tranşant este şi Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte al PNL, care a declarat: „Livia Stanciu are mai multe motive pentru care trebuie să îşi prezinte demisia.” Pe lângă cei doi, a mai apărut încă un liberal cu scaun la cap, deputatul Tinel Gheorghe, care nu dă nicio şansă contestaţiei DNA în cazul Marianei Rarinca. Sunt semne că perpetua criză de idei liberale are şanse să ia sfârşit odată cu votarea viitoarei legi electorală şi cu alegerile de anul viitor. Unele de ori ori!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.