Asociaţia “Exploratori pentru viitor” – scurt popas în Orașul lui Arghezi!

532

Duminică, 12 octombrie 2014, am făcut o excursie în județ cu grupa de prichindei de la Grădinița Barza, de la Școala Gimnazială Dănești, iar la un scurt popas în Orașul lui Tudor Arghezi, la Tg. Cărbunești, în parcul din fața primăriei orașului am descoperit un orășel pentru cei mici, deoarece Asociaţia “Exploratori pentru viitor” împreună cu Primăria orașului Tg Cărbunești şi Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie au organizat între orele 10.00-13.00 derularea Proiectului “Orăşelul copiilor sănătoşi”, un minunat prilej educativ de a le arăta copiilor de la grădiniță, ce înseamnă să cauți sănătatea atunci când te joci și e soare de toamnă, mai ales că afară e încă iarbă verde, iar moto-ul acestei manifestări se intitulează sugestiv: “Vreau să fiu sănătos”.

Împreună cu grupa de copilași pe care îi am spre educare, așa cum caut să o educ și pe fetița mea, Viviana-Vasilica, am înțeles că acţiunea doreşte să le ofere tuturor copiilor din clasele de preșcolari, de la cursuri primare și de la gimnaziu, anumite jocuri interactive și educative, pronunțat recreative, în sprijinul adoptării unui stil de viaţă sănătos și plin de fantezie!
Fotografie0027Din ceea ce am discutat cu d-l Augustin Angheluță, responsabilul acestui proiect, am constatat că se are în vedere colaborarea cu cadrele medicale şi cadrele didactice şcolare din localitatea unde se organizează o astfel de acțiune, prin crearea unui context imagistic bogat în conținut, care oferă un caracter inedit în înţelegerea utilităţii şi importanţei învăţării şi aplicării unui stil de viaţă sănătos, folosind metoda educaţiei prin joc. De altfel, proiectul doreşte să contureze imaginea unui nou tip de oraş, poate așa cum ne-am dori de multe ori, cu instituţii care oferă cadrul pentru o mai bună stare de sănătate din punct de vedere fizic, moral, social şi spiritual.
Am remarcat faptul că în proiect sunt implicați voluntari cu experienţă în activităţile cu copiii din cadrul Asociaţiei “Exploratori pentru viitor”, deoarece cadrele medicale şi cadrele didactice şcolare au prezentat într-un limbaj adecvat și accesibil anumite principii ale unui stil de viaţă sănătos, urmând acronimul cuvântului SANATATE: Soare, Aer, Nutriţie, Apă, Tihnă, Activitate fizică, Temperanţă, Echilibru mental şi spiritual.
Jocurile şi activităţile pregătite și atât de frumos desfășurate în parcul orașului au oferit posibilitatea de a înţelege modul cum funcţionează cel mai bine organismul uman şi cum se poate trăi mai sănătos. Evident, am constatat că accesul era gratuit în incinta parcului, pe baza unui «carnet» primit la intrarea în orăşel. În ordine și frumos disciplinați, copiii au mers la fiecare post amplasat, s-au jucat și au învățat anumite conduite și deprinderi, urmând ca la final să ia decizii singuri în privinţa trăirii unui stil de viaţă sănătos, așa cum ei trebuie să învețe încă de la o vârstă fragedă.
Fotografie0028Am apreciat faptul că organizatorii au pregătit multiple activităţi şi jocuri recreative: concursuri, trasee cu obstacole, învăţarea unor reguli de sănătate, învăţarea regulilor de prim ajutor, exerciţii pentru cunoaşterea de sine, iar la final, copiii cuprinși în competiție au primit diplome şi au putut lua acasă, gratis, obiectele lucrate de ei.
Așa cum ne-a relatat în final același domn, Augustin Angheluță, asociaţia continuă desfăşurarea acestui gen de activităţi recreative și educative, mai ales datorită interesului stârnit de totalul celor peste 17.000 de copii participanţi până acum în oraşele: Bucureşti, Giurgiu, Târgovişte, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Alexandria, Roşiori, Turnu-Măgurele, Dr. Tr. Severin, Tg.-Jiu, Curtea de Argeş, Balş, Turceni, Costeşti, Câmpulung, Filiaşi.
Educatoare, Nadia VOINA-NICULESCU,
Grădinița Barza, DĂNEȘTI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here