Asigurare de sănătate cu 33 de lei pe lună

433
Românii care şi-au pierdut jobul, au terminat perioada de şomaj sau nu au niciun venit pot beneficia de servicii medicale contra unor sume modice.
Un român care nu are asigurare de sănătate şi doreşte să beneficieze de servicii medicale în sistemul public trebuie să achite 246 de lei, în condiţiile în care nu a lucrat în ultimii cinci ani.

O persoană care termină perioada de şomaj şi nu se angajează are însă posibilitatea să se asigure plătind 33 de lei lunar, de la 1 martie. Se poate alege şi varianta plăţii trimestriale sau anuale. Există, de asemenea, şi varianta asigurărilor medicale la companii private.În afară de salariaţi şi categoriile speciale scutite, cum sunt copiii, studenţii, cei asistaţi social etc., orice cetăţean ar trebui să contribuie, teoretic, la fondul public de asigurări de sănătate. „Cei care nu au venituri şi vor să devină asiguraţi trebuie să plătească 5,5% din salariul minim pe economie. În plus, trebuie să facă dovada că în ultimii cinci ani nu au avut venituri. Dacă au făcut-o, trebuie să achite la respectivele sume o cotă de 5,5%. Dacă nu au avut venituri, plătesc contribuţia retroactiv la salariul minim pentru o perioadă de şase luni, respectiv suma de 246 de lei”, explică Cristina Călinoiu, purtăror de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Cota de contribuţie lunară este fixă, respectiv 33 de lei, ceea ce reprezintă 5,5% din salariul minim pe economie. „După ce au plătit, asiguraţii pot beneficia de aceleaşi drepturi, în sistemul public de sănătate, ca orice salariat, respectiv internare în spital, înscriere pe lista unui medic de familie ori reţete compensate”, adaugă Cristina Călinoiu.

FACILITĂŢI
Pe lângă serviciile oferite în sistemul public, un asigurat poate beneficia şi de dotările din clinici şi spitale private. Asta, în condiţiile în care casele judeţene de asigurări de sănătate au contracte cu astfel de unităţi. Spre exemplu, la Spitalul Euroclinic din Bucureşti există astfel de contracte pe medicină de familie sau pentru spitalizare. „În cazul unei internări de peste 24 de ore, sistemul public de asigurări plăteşte un tarif fix, iar diferenţa e o coplată, acoperită de pacient. Spre exemplu, pentru un caz de medicală, mai uşor, diferenţa pe care trebuie să o plătească pacientul e 100-200 de lei. În cazuri mai complicate, cum ar fi operaţii dificile, se poate ajunge şi la 3.000-4.000 de lei coplată”, afirmă Bogdan Pană, director general adjunct Euroclinic.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here