Aproape 200 de urşi, în pădurile din Gorj

518

În judeţul Gorj există un efectiv de 187 de exemplare de urşi. Din fericire, potrivit situaţiei specialiştilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor (DSVCA) Gorj, aceste animale nu au fost afectate în ultimii ani de rabie, aşa cum se întâmplă acum în judeţul Dâmboviţa. Gorjul a avut în acest an 13 focare de rabie, boala afectând în special vulpile.

În cursul anului 2012, pe teritoriul judeţului Gorj au fost diagnosticate şi declarate oficial un număr de 13 focare de rabie, 11 la vulpi şi 2 la animale.
În cursul acestui an, pe teritoriul judeţului Gorj, au fost declarate şi constatate oficial 13 focare de rabie, 11 la vulpi şi 2 la animale domestice, fiind afectate astfel 3 bovine şi o cabalină. În urma anchetelor epidemiologice efectuate s-a stabilit că sursa de infecţie, şi în cazul animalelor domestice a fost reprezentată de contactul cu carnivore din mediul silvatic, animalele fiind păşunate în zone intens populate cu vulpi. Nu a fost afectat niciun urs, deşi există aproape 200 la nivel judeţean. În Gorj mai există, de asemenea, 94 de lupi, 1231 de vulpi, 190 de bursuci, 47 de râşi, 187 de pisici sălbatice şi 78 de şacali.
Singura posibilitate de evitare a infectării carnivorelor domestice cu virusul rabic este constituită de vaccinarea profilactică a acestora.

Vaccinarea, o dată pe an
Vaccinarea profilactică obligatorie a animalelor de companie, câini de stână, animale din adăposturi speciale, animale sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care sunt adăpostite animale sălbatice se realizează, o dată pe an, în perioada toamnă-iarnă, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la tineretul peste 3 luni.
Potrivit reprezentanţilor DSVCA Gorj deţinerea unui carnet de sănătate cu vaccinările antirabice completat la zi este obligatorie, lipsa acestuia se va sancţiona conform prevederilor legale in vigoare.

Vaccin gratis
Pentru anul 2012, contravaloarea vaccinului antirabic utilizat pentru imunizare, precum şi a manoperei pentru această acţiune în cazul câinilor vor fi suportate din fonduri de la bugetul de stat, proprietarii animalelor urmând să suporte doar contravaloarea manoperei pentru acţiunea de vaccinare antirabică a pisicilor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here