Anul Nou – Căldura scumpă

373

uataaPrimăria municipiului Motru, una dintre instituţiile motrene cu datorii la SC UATAA SA, va avea de plătit un preţ mai bun pe gigacalorie, pentru că după numeroase târguieli cu instituţia stat în stat, numită Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice, s-a ajuns la

concluzia că preţul gigacaloriei pentru anul 2011 este de 135,53 lei, preţ care include şi TVA-ul de 25%.

Decizia privind stabilirea preţului local de referinţă pentru municipiul Motru este fundamentată pe legi vechi de 5-6 ani şi pe ordonanţe de Guvern din perioada guvernării de dreapta.

La toate acestea se adaugă un ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor din 2009, care aprobă o schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat.

Ajutorul de la stat – apă de ploaie

Concret, primarul Dorin Hanu a fost pur şi simplu obligat să iniţieze un proiect de hotărâre pe care consilierii locali, Adunarea Generală a Asociaţilor de la SC UATAA SA, l-a votat în 35 de secunde cu numărătoarea voturilor cu tot. Ajutorul de 24,25 lei pe gigacalorie, oferit de stat sub formă de compensaţie este un fel de apă de ploaie, având în vedere starea economică şi socială a municipiului Motru, despre care am prezentat informaţii chiar în luna decembrie, gradul de sărăcie al populaţiei urcând până dincolo de 40%.

În acelaşi timp, cele 14 milioane de lei, datorie pe care motrenii o au către SC UATAA SA nu poate fi contestată de nimeni atâta vreme cât nimeni nu ştie câte gigacalorii poate produce SC UATAA SA în 24 de ore, ce influenţă are o hotărâre veche a Consiliului Local privind ajustarea consumului termic pe fiecare unitate de locuit, în parte, atâta vreme cât nu se face contorizarea la nivel de bloc sau la nivel de consumatori.

Promisiuni cu semne de întrebare

Picture 005Mai mult decât atât, SC UATAA SA este producător de energie electrică pe timp de iarnă, însă producţia de energie nu acoperă şi nu scade preţul gigacaloriei. Tocmai de aceea ultimul contract realizat cu SC ESCO SA, contract prin care italienii promit să obţină energie electrică din arderea deşeurilor specifice a dat de gândit mai multor notorietăţi, avându-se în vedere faptul că nu se specifică sursa deşeurilor şi există o bănuială că acest contract este un subterfugiu pentru procesarea deşeurilor toxice din Italia.

Precizând că niciunde în Europa nu funcţionează o asemenea centrală, disperarea cu care Ilie Schinteie şi apoi o parte din autorităţile motrene au susţinut acest contract a dat naştere unor suspiciuni.

Activitatea UATAA riscă să fie oprită

Amintind că la UATAA Motru există un cazan neomologat, al cărui randament este o nebuloasă, dar şi faptul că Ilie Schinteie este manager cu delegaţie de trecut în Cartea Recordurilor, din 1996 până în prezent, trebuie să remarcăm faptul că această unitate poate fi oricând oprită de la funcţionare dacă nu-şi rezolvă problemele de mediu. De asemenea, în ciuda eforturilor absolut corecte ale autorităţilor locale, nimic nu ne asigură că datoriile populaţiei vor fi recuperate în aşa fel încât SC UATAA SA să nu aibă probleme cu furnizorii de materie primă pentru producerea agentului termic.

Motrenii plătesc mai scump serviciile oferite de UATAA

Autorităţile dau asigurări că iarna va fi trecută lejer, însă chiar vara trecută s-a văzut ce înseamnă întreruperea fluxului de furnizare a cărbunelui.

Firma care a salvat atunci municipalitatea de la o criză a apei calde este acum chemată în procese de către conducerea SC UATAA SA, imputându-i-se presupuse pagube materiale, deşi în contract nu există nicio clauză privind calitatea cărbunelui achiziţionat. Prin urmare, motrenii care încă nu au un confort termic suficient, vor plăti mai scump servicii aproximative, ceea ce seamănă cu un cadou otrăvit pentru anul ce vine.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here