Adio bani pentru profesori

493

profesori-canclarie-mg-1152-vtProfesorii nu vor mai primi în acest an banii pentru materiale didactice. Cu toate că şi în 2009 trebuiau să primească cei 100 de euro, cadrelor didactice le-au fost daţi decât o parte din aceşti bani, din cauza bugetului destul de mic.

În acest an, se pare, că nu vor mai primi nici măcar sume reduse.

Ajutorul în valoare de 100 de euro se acordă profesorilor indiferent de vârstă, încă din septembrie 2007. Din aceşti bani, pe care trebuiau să îi justifice prin bonuri de cumpărare, cadrele didactice achiziţionau cărţi şi alte materiale didactice necesare derulării propice a activităţii de predare. Din cauza bugetului redus pe 2009 s-au căutat tot felul de soluţii, una dintre ele fiind aceea de a acorda banii doar profesorilor mai tineri de 35 de ani care reprezintă aproximativ jumătate din totalul de dascăli de la nivel naţional. Ulterior s-a revenit asupra acestei decizii astfel încât s-au dat bani tuturor profesorilor, numai că în loc de 100 de euro au primit câte 30.
Banii deja s-au cheltuit
În judeţul nostru, aceşti bani abia s-au dat, profesorii cumpărându-şi deja cărţile de specialitate de care aveau nevoie. „Am primit 130 de lei. Deja mi-am cumpărat câteva albume. Trebuie să cumpăr de toţi banii şi să duc bonurile la şcoală, să demonstrez”, a declarat un profesor de desen. În acest an, însă, profesorii nu vor mai primi niciun ban pentru aceste achiziţii. Totuşi, Guvernul a decis că se vor continua alte programe cum sunt „banii de liceu”, pentru elevii de liceu cu posibilităţi materiale reduse. Bursa “Bani de liceu”, constând în 180 de lei pe lună, se acordă elevilor care au avut un venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului de solicitare, de maximum 150 de lei. În judeţul nostru, la începutul acestui an şcolar, nu mai puţin de 2 367 de elevi de liceu au solicitat aceşti bani.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here