Abuzul de antibiotice, un pericol pentru sănătate

578

Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății la nivel mondial, după cum susţin reprezentanţii Organizației Mondiale a Sănătății. De aceea, specialiştii recomandă precauţie în privinţa consumului de antibiotice şi precizează că, riscurile la care se supun cei care preferă aceste medicamente şi le consumă fără a fi recomandate de medic, sunt destul de mari. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, a constatat că sunt persoane care tratează şi o banală viroză cu antibiotice, ceea ce este total greşit.

Abuzul de antibiotice a devenit o obişnuinţă şi în judeţul nostru. În ultima perioadă s-a atras atenţia asupra pericolului la care se expun cei care consumă frecvent antibiotice, însă chiar şi aşa sunt persoane care tratează şi o simplă răceală. Medicii reamintesc că, antibioticele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Ele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. “Am spus-o de nenumărate ori şi o repet: antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului”, subliniază Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.

Rezistenţa la antibiotice, periculoasă
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că rezistenţa la antibiotice “a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii”. Rezistența la antibiotice, numită și antibiorezistență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Acest flagel mondial este legat în special de consumul în exces de antibiotice și de utilizarea greșită a lor.
Dar aproape jumătate (44%) dintre persoanele care au participat la sondajul OMS realizat pe tema consumului de antibiotice, sondaj care nu pretinde a fi exhaustiv și care a fost realizat de OMS în 12 țări, crede că rezistența la antibiotice nu este o problemă decât pentru cei care abuzează de ele.
Două treimi dintre respondenți susțin, de asemenea, că nu există nici un risc de infecție rezistentă la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris.
Trei sferturi dintre persoanele interogate cred că rezistența la antibiotice apare atunci când organismul devine rezistent la antibiotice.
În realitate, bacteriile — nu oamenii sau animalele — sunt cele care devin rezistente la antibiotice și răspândirea lor cauzează infecții dificil de tratat. Pentru a pune capăt acestui fenomen, OMS recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotice rămase de la o prescripție predecentă și să nu se împrumute niciodată antibiotice altor persoane.

Acţiuni de conştientizare
În vederea sensibilizării populaţiei şi conştientizării riscurilor la care se supun cei care consumă antibiotice în mod frecvent, s-au derulat, de-a lungul anilor, numeroase campanii de informare. Din păcate, se pare că oamenii ignoră avertismentele. Specialiştii continuă să atragă atenţia cetăţenilor asupra pericolului care îi paşte pe cei care iau antibiotice fără a avea recomandarea unui medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.