Agricultorii au probleme la întocmirea dosarului de solicitare al despăgubirilor

443

Birocraţia pune din nou probleme gorjenilor. Miile de agricultori afectaţi de seceta din perioada aprilie-septembrie a.c., ale căror culturi au fost calamitate şi pentru care s-au întocmit procese verbale de constatare a pagubelor, întâmpină o serie de probleme în depunerea dosarului de solicitare a despăgubirilor.

Deşi încă de săptămâna trecută, la Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-a dat startul primirii documentelor necesare în vederea solicitării ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie-septembrie 2015, până ieri niciun agricultor nu s-a prezentat.
Potrivit directorului executiv al APIA Gorj, Constantin Negrea, cele mai mari probleme sunt reprezentate de faptul că fermierii nu şi-au putut procura atestatele de producători. “Termenul de depunere al solicitărilor pentru ajutorul de stat este 30 noiembrie. Din păcate, deşi ne-am aşteptat la o aglomeraţie în această perioadă, nici un fermier nu s-a prezentat să-şi depună solicitarea în vederea acordării sprijinului financiar. Problema este că ei trebuie să aibă la dosar atestatul de producător. Vom vedea dacă există posibilitatea ca primăriile să le elibereze aceste atestate ulterior întocmirii proceselor verbale de constatare a pagubelor provocate de secetă. Multe primării invocă faptul că aceste culturi nu mai sunt şi nu eliberează atestate pe nişte culturi care nu există. În momentul depunerii cererilor la noi, fermierii trebuie neapărat să aibă aceste atestate. Noi le primim cererile şi nu le înregistrăm până când nu ne aduc atestatele. O altă problemă ar fi că, trebuie să existe o corelaţie, în sensul că, cel care a depus anterior la noi cerere unică de plată pentru suprafaţă trebuie să aibă şi proces verbal de constatare a pagubelor, iar suprafeţele trebuie să coincidă, atât acelea înscrise în atestat, cât şi cele din solicitarea cererilor unice de plată şi cele înscrise în procese întocmite de comisiile locale de evaluare a pagubelor”, a declarat şeful APIA Gorj.
La nivelul judeţului nostru, din monitorizarea și evaluarea situațiilor centralizatoare comunicate de către Instituția Prefectului Gorj și Direcția Judeţeană pentru Agricultură Gorj la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a rezultat că sunt afectați un număr de 4.664 de fermieri, pe o suprafață totală 5.830,47 hectare, din care: 5.060,27 ha porumb, 161,91 ha floarea soarelui, 41,29 ha soia, 195,45 lucernă, 53,55 fâneţe, 275,55 ha păşune, 7,62 ha legume, 1.27 ha cartof şi 33,56 plante de nutreţ. Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here