Ca la noi, la nimeni / Morţii sunt de vină! Puterea atee e divină?

444

Trec zilele trec şi omul, ce se laudă ori de câte ori are prilejul că slujeşte „interesul naţional”, tace. Cum se zice, tace ca mormântul. După ce, marţea trecută a murit poliţistul Bogdan Gigină, la numai 28 de ani, căzând cu motocicleta într-o groapă pe strada bucureşteană Ştirbei Vodă, în timp ce-l însoţea ca antemergător în coloana oficială pe vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, pretinsul om al „interesului naţional”.
Oricât era de antrenat motociclistul Bogdan Gigină, în ziua tragediei făcuse parte din trei coloane oficiale, iar cea fatală se petrecea în plină noapte şi pe o ploaie puternică. S-a aşternut tăcerea şi abia joi s-a aflat câte ceva. Un comunicat mincinos al Poliţiei Capitalei anunţa, la două zile distanţă, că Bogdan Gigină participa la „o activitate a unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice.”
Poliţistul de la Brigada rutieră servea urgenţa vicepremierului Gabriel Oprea de a se duce acasă, neapărat cu coloana oficială, dacă ar fi să ne luăm după o declaraţie a soţiei sale, care mai mult l-a înfundat pe ministrul de Interne. Conform legii, numai preşedintele României, primul ministru şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului au dreptul la coloană oficială. Ceilalţi miniştrii, deci inclusiv Gabriel Oprea, au acest drept doar „În situaţii deosebite care impun deplasarea în regim de urgenţă pot beneficia de însoţirea echipajelor poliţiei rutiere şi miniştrii Guvernului României.” Aşa prevede legea. În ziua tragicului accident, pe 20 octombrie, tot postul televiziunii de nişă Digi 24 a mai prezentat unele declaraţii ale unor poliţişti şi taximetrişti care au povestit că vicepremierul Gabriel Oprea s-a deplasat cu Coloana oficială la nunta fiicei primarului UNPR din Călăraşi şi la o reuniune de partid la Galaţi!!!
Între timp, poliţistul Bogdan Gigină a fost înmormântat cu onoruri militare. După ceremonia religioasă, un oficial al MAI a anunţat la microfon că poliţistul Bogdan Gigină a fost trecut post-mortem în Corpul Ofiţerilor, fiind avansat la gradul de Subinspector. Acelaşi oficial a mai spus că Bogdan Gigină a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional pentru merit în grad de Cavaler. Decretul fusese semnat şi apăruse în Monitorul Oficial joi, fără să fi fost anunţat anterior oficial, aşa cum se întâmplă de obicei. Decizia, semnată de preşedintele Klaus Iohannis, şi contrasemnată de primul ministru Victor Ponta, a fost luată la propunerea ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea. Martorii accidentului susţineau la Digi 24 că maşina în care se afla Gabriel Oprea nu s-a oprit după accident şi că se deplasa spre un restaurant din zona Cotroceni. Oare nu se impunea mai multă transparenţă în acest tragic caz? Au rămas îndoliate o văduvă de 25 de ani, părinţii şi rudele decedatului. Să fie suficiente avansarea şi decorarea post-mortem?
Ion Predoşanu
P.S. Până la această oră, vicepremierul „interesului naţional” – Gabriel Oprea n-a dat nicio declaraţie. Cât despre necesara „Demisie!”, nici vorbă. Se aşteaptă o anchetă a Parchetului General şi o analiză a Administraţiei Prezidenţiale. Este tot ce-am înţeles. Sper să nu aflăm, ca şi în cazurile Revoluţiei şi Mineriadei, tot că „asta e!” şi că mortul e de vină! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here