35 de agricultori au cerut decontarea motorinei

524

Campania de depunere a cererilor de acord prealabil pentru anul 2015, pentru acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură s-a încheiat şi la nivelul judeţului nostru. La sediul Centrului Judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au ajuns nu mai puţin de 35 de cereri în acest an.

35 de producători din sectorul zootehnic şi vegetal din judeţul Gorj şi-au depus la sediul judeţean al APIA, în perioada 14 iulie – 5 august, cererile de acord prealabil valabile pentru anul curent pentru acordarea ajutorului de stat în cazul motorinei utilizate în agricultură. “Am primit un număr total de 35 de cereri de acord prealabil, din care 22 pentru sectorul zootehnic, 9 pentru cel vegetal, iar alte 4 au fost comune, adică atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel animalier. Cantitatea totală de motorină estimată şi cuvenită pentru anul acesta celor 35 de producători din judeţ este de aproape 321.000 de litri”, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.
Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către Centrul Judeţean APIA Gorj, în termen de cel mult zece zile de la data depunerii cererii de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.
Acest sprijin este acordat persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, persoanelor juridice, grupurilor de producători, organizaţiilor de producători, organizaţiilor şi federaţiilor organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare.
Cantităţile de motorină pentru care se emite acordul se determină numai pentru trimestrul/trimestrele următoare trimestrului în care se depune cererea de acord prealabil pentru finanţare, rămase până la sfârşitul anului, avându-se în vedere următoarea alocare trimestrială : trimestrul I – 10%, trimestrul II – 35%, trimestrul III – 40%, trimestrul IV – 15% din cantitatea totală anuală. Pentru anul 2015, prima cerere de plată însumează cantităţile de motorină utilizate în trimestrele I şi II.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here