Cât de sănătos este pateul?

691

pateu1Pateul se află pe „lista neagră” tocmai datorită aditivilor conţinuţi. Doi dintre cei mai periculoşi aditivi care se găsesc în pateu sunt: nitritul de sodiu (E250) şi glutamaul monosodic (E621).

E250 poate produce cancer, alergii şi afecţiuni ale tiroidei. Nu trebuie consumat de nici o persoană, dar în mod special trebuie evitat de copii.

În schimb, E621 poate împiedica funcţionarea normală a ritmului cardiac şi poate declanşa astmul.

Un alt aspect legat de acest aliment este faptul că de fapt pateul din carne este pateu cu multă grăsime, mai exact conţine slănină. În cea mai mare parte, grăsimile din pateu sunt în proporţie de peste 50%, ajungând chiar până la 80%. Acestea fiind grăsimi saturate, foarte periculoase pentru inimă, mai ales în aceste cantităţi. Proteinele din pateu sunt (de cele mai multe ori cu mult) sub cele ale cărnii pregătite în casă. Proteinele sunt mai puţine decât cele din muşchiul file sau şunca presată.

Recomandare: dacă sunteţi o persoană pofticioasă şi doriţi să serviţi câteva tartine cu pateu, pregătiţi-l în casă iar dacă nu este posibil, luaţi-vă gândul de a mai consuma pateu.

Pateul vegetal este mai puţin periculos?

Pateul vegetal este şi el îmbogăţit cu aditivi deosebit de periculoşi (nelipsit este glutamatul monosodic). În ceea ce privesc aditivii folosiţi, acest tip de pateu este la fel de nociv ca pateul din carne.

Dacă e să ne referim la conţinutul de nutrienţi, pateul vegetal are mai puţine lipide. Locul lor fiind luat de amidon, care, deşi nu este permis în cantităţi mari, nu este un pericol. De altfel, proteinele din pateul vegetal sunt mai puţine decât cele din pateul din carne, cantitatea fiind chiar neglijabilă.

Recomandare: consumaţi pateu vegetal numai dacă este bio, fără aditivi şi cu soia nemodificată genetic, (se poate găsi la unele plafare sau, uneori, la hipermarket). Citiţi ambalajul pentru a vă informa asupra concentraţiei de proteine. Pateul vegetal care nu conţine aditivi şi are în componenţa sa soia nemodificată genetic (trebuie să fie menţionat acest lucru pe etichetă, cea modificată genetic prezintă risc de cancer) este un aliment sănătos.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here