Ca la noi, la nimeni – La două capete

495

Mi-am dat seama că nu este o noutate să promiţi în campaniile electorale şi apoi să nu te ţii de cuvânt. La fel cum se-ntâmplă şi cu participările la guvernare, din interes. Ne mai aducem aminte cum s-a creat UNPR-ul, fără să fi participat la alegeri parlamentare, ci din strânsură.
S-au reunit mai mulţi aşa-zişi independenţi, care intraseră în parlament pe listele altor partide, legea le-a permis, fiind ambiguă, iar vajnicii politicieni ai generalilor Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, ultimul fiind ridicat în grad de ex-preşedintele Traian Băsescu la apelul de seară.
Aşa cum aminteam şi în Gorjeanul de ieri, PNL a vrut să-i păcălească pe cei de la UDMR, punându-i în faţa faptului împlinit, moţiunea de cenzură despre tematica acesteia neinformându-i chiar deloc. Dar nu-i prima dată când liderii maghiarilor din România joacă la două capete. Altfel nici nu s-ar explica faptul că UDMR are una dintre cele mai longevive participări la actul de guvernare. Prin metoda paşilor mărunţi, liderii maghiari au obţinut maximum de avantaje. Şi-apoi, când ţara are atâtea probleme de rezolvat, tema votului prin corespondenţă nu este una de importanţă capitală în acest moment. Cu tot entuziasmul liberalilor, şi mai ales al premierului din umbră – Cătălin Predoiu, moţiunea lor de cenzură se-ndreaptă spre un eşec sigur. Cu care, desigur, UDMR nu doreşte să se mânjească.
Alianţa de guvernare pare, deocamdată, un monolit. Cu dese asigurări în acest sens din partea ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, preşedinte al UNPR. Doar n-o fi fraier să plece de la ciolan pentru o promisiune iluzorie. Şi ce să facă? Să candideze UNPR-ul separat la alegerile locale şi parlamentare din 2016? Aşa, cel puţin, poate să condiţioneze plasarea unor parlamentari de-ai UNPR pe liste cu locuri eligibile, doi-trei primari de mari oraşe capitale de judeţ şi chiar nişte posturi de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene.
Nici la noul PNL nu-i pace. În PNL se zice că se apropie Noaptea Cuţitelor Lungi, victimele ar fi cică „liberalii” proveniţi din fostul PD băsist. Potrivit vicepreşedintelui PNL, Teodor Atanasiu, dacă pedeliştii ar părăsi PNL-ul, ar fi un mare câştig pentru liberali, pentru că ar păstra intacte procentele din sondaje, deci ciolanul ar fi cu mult mai mare.
Faptul că la reuniunea la vârf de la Alba Iulia, Atanasiu n-a primit nici măcar o mustrare blândă arată clar că acesta avea asentimentul conducerii, mai ales că de faţă fusese chiar preşedinta Alina Gorghiu.
În fond, amintind că şi-a exprimat nişte opinii într-un cadru privat, la Bistriţa, Teodor Atanasiu a limpezit chestiunea: „Nu am discutat public nimic pentru care să îmi fie jenă sau pentru care să trebuiască să îmi cer scuze.”
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.