N-aş spune că m-am bucurat foarte tare când preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Kievul şi s-a întreţinut cu noul preşedinte al Ucrainei, Piotr Poroşenko. Un om de afaceri de succes şi un bun vorbitor de limba română. Cum de altfel era şi fostul preşedinte al URSS, ultimul, Mihail Gorbaciov.
Oricum, tăcutul Iohannis nu s-a răţoit la Putin şi la Federaţia Rusă, cum o făcea predecesorul său – Traian Băsescu, chit că prima vizită peste hotare a Băsescului fusese, în 2005, la Moscova. Şi nici n-a comis gafa acestuia care declarase la finalul celui de-al doilea mandat că România este gata să dea armament Ucrainei.
Au apărut, între timp, aprecieri că România va dispărea ca stat peste vreo 30 de ani. Las la o parte că, pe lângă dificultăţile din ţară, primim frecvent ameninţări din partea unor oficiali ai Kremlinului. Numai că mă mai sperie o afirmaţie a Strafort: „Principala provocare geografică a României este să rămână unită şi să limiteze influenţa străinilor.” Treabă pe care n-o face preşedintele ce pare căzut pe gânduri Klaus Iohannis. Ba chiar prin nepromulgarea şi retrimiterea în Parlament a legii Codului Silvic se situează de partea unei firme din Austria şi nu a interesului naţional.
Mai zilele trecute a efectuat o vizită în Italia, iar prima doamnă a ţării, soţia sa Carmen, la o întrebare venită din partea unuia ce făcea parte din comunitatea românească de prin Italia, de genul „Când mai veniţi pe la noi?”, i-a răspuns că pe 15 mai, domnia sa şi cu preşedintele Klaus Iohannis vor fi primiţi de Papa Francisc la Vatican.
Prin media se mai vehiculează şi faptul că preşedintele Klaus Iohannis ar avea misiune de la Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, să strângă relaţiile cu ţările din sudul continentului, în special cu Serbia şi că va trebui să recunoască tacit existenţa Kosovo. Ceea ce n-ar fi în favoarea noastră întrucât Ungaria atât ar aştepta.
O altă mişcare cel puţin nepotrivită au organizat-o europarlamentarii Victor Negrescu şi Emilian Pavel prin participarea Delegaţiei Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului la Bruxelles, în debutul celei de-a X-a ediţii a Festivalului „Primăvara Românească la Bruxelles”. Au mai participat deputaţii social-democraţi Ioan Dârzu, Dorel Capră şi Cătălin Tiuch, vicepreşedinţi de Consilii Judeţene şi chiar preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, primari şi viceprimari.
S-a explicat că este un demers prin care vor fi promovate interesul naţional, nişte evenimente inedite, valorile culturale şi oportunităţile economice ale Zonei de Vest a României. După cum ştim, la Bruxelles şi-au mai făcut o reprezentanţă şi cei din aşa zisul Ţinut Secuiesc.
Cum a participat şi ministrul pentru Dialog al Guvernului Ponta, Liviu Pop, ne întrebăm de ce oare şefii PSD nu s-au gândit la o prezenţă a întregii Românii şi nu doar a zonei de Vest a ţării?!
ION PREDOŞANU
P.S. Mult mai înţelept şi mai diplomat decât Traian Băsescu ori Klaus Iohannis, patriotul polonez şi european Donald Tusk a declarat de la Bruxelles că: „Uniunea Europeană nu va trimite o forţă de menţinere a păcii în Ucraina, în pofida violenţelor.” (Ion Predoşanu)