Staţia de epurare a municipiului Târgu-Jiu va deveni funcţională din acest an

614

Cea mai modernă staţie de epurare din judeţul nostru va fi pusă în funcţiune în numai câteva luni la Târgu-Jiu. Aceasta va trata apa uzată şi va deservi un număr de 107.000 de locuitori, atât din Târgu-Jiu, cât şi din cartierele componente municipiului.

Proiectul de “Reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Târgu-Jiu” face parte din investiţia programului desfăşurat prin ISPA, “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”. Programul ISPA nu înseamnă numai sistematizarea şi modernizarea reţelelor de apă şi de canalizare din oraş şi înseamnă şi modernizarea staţiei de epurare, care este cea mai mare investiţie din acest program. Ea se află în zona străzii Mărgăritarului din municipiul Târgu-Jiu şi odată ce va fi pusă în funcţiune la capacitate maximă va putea trata un debit de 5.500 metri cubi de apă uzată pe oră.
Conform lui Ion Popescu, şeful staţiei de epurare, aceasta din urmă a fost proiectată ca să purifice, să trateze apa uzată care provine de la locuitorii municipiului Târgu-Jiu, de la agenţii economici şi din apa pluvială: “Staţia de epurare poate să trateze un debit de circa 5.500 mc apă uzată pe oră în condiţii de ploaie şi pe jumătate în condiţii de statie2vară şi secetă. Este arhisuficient pentru municipiul Târgu-Jiu; are loc să epureze apa şi pentru localităţile componente, care vor fi aduse în sistemul de canalizare al municipiului. Mergând pe flux, purificarea înseamnă separarea apei de nămol, tratarea apei respective şi trimiterea ei la emisar, reţinerea nămolului cu reducerea fosforului şi a azotului, îngroşarea acestui nămol şi trimiterea lui fie în agricultură, fie la rampa de gunoi, fie în alte soluţii ce vor fi adoptate pentru evacuarea nămolului respectiv”.

Patru elemente principale, în stadiu de realizare
Graficele de execuţie ale lucrării, care trebuia să fie încheiată la finele anului trecut, au fost revizuite, astfel că au mai rămas câteva elemente de realizat în perioada următoare, iar în trimestrul doi din acest an, staţia de epurare să fie pusă în funcţiune, dar în mod etapizat. “În momentul de faţă sunt patru elemente mari care trebuie realizate: montarea acelor vane în stăvilar; montarea debitmetrelor de diametru 1200; montarea senzoristicii pe ceea ce înseamnă circuitul apei şi circuitul nămolului ca să poată să se realizeze transmiterea datelor de la fiecare obiect în parte în sistemul centralizat de control achiziţii date; montarea debitmetrul final, la acesta nemaifiind mult de lucru. S-a ajuns la 97% cu staţia de epurare, lucrările care mai sunt de executat sunt lucrări de remediere pe de o parte pentru că fostul antreprenor are ceva probleme financiare, şi asociatul lui, Danex Construct i-a preluat sarcinile de statie3lider de echipă. Danex lucrează acum cu alţi subantreprenori aici în staţie.
Angajamentele lor sunt că în acest trimestru II 2015 vor începe punerea în funcţiune pe etape, adică întâi pe linia apei, apoi pe linia nămolului în aşa fel încât lucrările să fie încheiate în anul 2015 şi să rămână perioada de notificare a defectelor după 2015. Ministerul deja a luat nişte măsuri în acest sens, ca în perioada de notificare a defectelor tot ce apare, ei trebuie să repare şi să întreţină”, a declarat şeful staţiei de epurare a municipiului Târgu-Jiu.

Dezodorizarea, în anii viitori
În etapa a doua a programului de “Reabilitare şi extindere a staţiei de epurare”, se va face dezodorizarea staţiei. Potrivit reprezentanţilor Aparegio, problema dezodorizării nu s-a putut realiza în prima etapă a proiectului, astfel că se vor solicita noi fonduri europene, şi, implicit, acţiunea de dezodorizare se va încheia abia în anii următori.
“Staţia e realizată în proporţie de 97% şi mai trebuiesc aduse echipamentele în vederea funcţionării la capacitate; sperăm ca până la sfârşitul acestui an să avem toate echipamentele şi să reuşim s-o punem în funcţiune”, a declarat directorul general al Aparegio Gorj, Traian Pătrăşcoiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here