Ca la noi, la nimeni / Riscurile pozitive, riscurile negative

462

De ce să fie linişte şi pace, când poate fi haos. Un haos generalizat, aşa cum a lăsat Traian Băsescu ţara după zece ani de regim despotic, autoritar. De care n-am scăpat nici azi, conducerile instituţiilor de forţă – DNA şi SRI, cea operativă – rămânând neschimbate. Ba chiar preşedintele Klaus Iohannis, în ciuda multor părţi bune, a insistat – după numirea noului director al SRI, în persoana apropiatului său liberal Eduard Hellvig – că prim-adjunctul SRI, generalul controversat Florian Coldea va rămâne pe loc. De parc-ar fi bătut în cuie, în ciuda controverselor legate de persoana şi activitatea sa sub Regimul Băsescu.
În sfârşit, a apărut şi scremutul program de guvernare al noului PNL, în fapt, o ciornă sau o cioară vopsită după programul electoral al fostului candidat la alegerile prezidenţiale Klaus Iohannis. N-a fost suficient timp spre a fi dezbătut şi nici măcar nu se ştie cine va mai rămâne în libertate dintre foştii acoliţi sau aliaţi ai ex-preşedintelui Băsescu aflaţi fie în cercetare, fie în vreo formă de arest. Şi nici măcar nu se ştie ce se va alege de programul anunţat de primul ministru din umbră Cătălin Predoiu, el însuşi supărat pe echipa ce l-a construit de parcă nu era obligaţia sa să-l fi supravegheat în perioada de elaborare.
De bine, de rău salariile bugetarilor au fost refăcute, ca şi pensiile ciuntite de Guvernul Preş Băsescu-Boc-Udrea. Şi tocmai s-a anunţat că România are cel mai scăzut risc de ţară din ultimii şase ani. Fiind o constatare a pieţelor financiare internaţionale.
În asemenea condiţii, demersul PNL-PDL de a afirma că acum s-au petrecut nişte lucruri rele, este foarte demagogic, şi poate să facă mult rău României. Dar, se pare, că ieşirile din decor ale Monicăi Macovei de mai anii trecuţi, nu au dispărut. Şi fiţi siguri că ceea ce se vorbeşte/trăncăneşte la Bucureşti ajunge mintenaş la Bruxelles. Nefiind exclus cu asemenea invenţii să conducă la ideea că românii acolo, la ei acasă, se ceartă şi Parlamentul Europei ori chiar Comisia Europeană să tragă concluzia că e rău că ne-au dat fonduri europene. Şi iar să le blocheze, aşa cum au mai procedat prin anul 2011!
La urma urmei, se vede clar că ideea unei moţiuni pe problema fondurilor europene a noului PNL (în care cântă mulţi cocoşi din vechiul PDL!) – pe lângă faptul că nu este fundamentată pe nimic adevărat – e pur politicianistă, demagogică, cum spuneam. Guvernul Ponta a preluat în 7 mai 2012 cu 7% absorbţie a fondurilor europene şi este acum la 55%! Şi aceste reuşite aparţin, de la începuturi, USL, deci PSD-ului şi liberalilor, pe vremea când aceştia nu se vopsiseră în populari europeni şi nu erau colegi de nou partid cu foştii portocalii!
Preşedintele Klaus Iohannis anunţase că nu doreşte racolarea de parlamentari pentru a obţine o majoritate pentru ceea ce domnia sa numeşte “partidul meu”. E drept că tace şi, din acest punct de vedere, este tot un Băsescu ceva mai puţin vocal. Deocamdată, nimeni nu-şi asumă riscul şi nimeni nu vede noul PNL pregătit să guverneze!
Ion Predoşanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here