Ca la noi, la nimeni – Semne mafiote în Parlament

492

Din filmele cu mafioţi italieni, mai ales sicilieni, dar şi din cele americane am priceput că Legea omertei sau, mai pe înţelesul nostru, legea tăcerii este cea de căpătâi. S-a tot vorbit în ultimii zece ani, aceia pe care mai toată lumea i-a denumit drept Regimul Băsescu, cum că şi pe la noi ar exista nu un stat de drept, ci unul de-a dreptul mafiot.
Iar marile clanuri mafiote au ajuns pe mâna carabinierilor, în Italia, ori ai poliţiei federale – FBI, la americani – nu prin marile afaceri ale conducătorilor de clanuri mafiote, ci prin furtişaguri mai mărunte. Şi, în marea lor majoritate, clanurile au căzut atunci când au început câte unii dintre membrii ei să nu mai respecte Legea tăcerii, începând să se toarne între ei. Cam cum fac acum vreo câţiva dintre protejaţii fostului Cappo di tutti capi, cum i se mai zicea ex-preşedintelui Traian Băsescu.
Fostul ministru Gabriel Sandu i-a dat în vileag pe mai mulţi, uşurându-şi în felul acesta situaţia. Nici Adriean Videanu, ex-ministru al Economiei în guvernele PreşBăsescu-Boc, nu-i sigur că n-a sifonat. Că prea repede a ieşit din arestul preventiv şi a trecut într-un arest mai blând, la domiciliu. Mai mult, soţia sa – Mioriţa Videanu – a fost văzută vizitându-l pe Traian Băsescu, dar şi pe socrul acestuia – Bebe Ionescu, tatăl lui Sida – cu care se ştie că juca table pe plajă la Monte Carlo.
Oricum, deşi este deşelată de acuze şi dosare penale ticluite de către DNA şi SRI, Elena Udrea şi-a permis un gest INTERLOP controversat exact în Parlamentul României, după ce şi-a terminat discursul. Cu o siguranţă şi o stăpânire de sine de care n-o credeam capabilă în asemenea moment, ea a repetat gestul cu ducerea degetului arătător al mâinii drepte la nara dreaptă, de mai multe ori. Mai mult, înainte de a-şi ocupa locul în sala de plen a Camerei Deputaţilor, ea a repetat acelaşi gest interlop, îndreptându-se cu obstinaţie către camerele video ale jurnaliştilor din televiziuni ca să fie sigură că este văzută. Ba chiar avea un licăr de zâmbet în colţul gurii, de parcă ar fi jucat în filmele cu mafioţi.
Imediat a părăsit Camera Deputaţilor, fără a mai rămâne să vadă rezultatul voturilor, în mai multe speţe. De acolo a plecat în trombă la sediul firmei ce administrează moşiile de la Nana – a preşedintelui Traian Băsescu, pe care-a arendat-o, dar şi pe a domniei sale. Fie că mai avea câte ceva de pus la punct, fie că acolo s-a întâlnit cu persoana căreia îi transmisese gestul său bizar şi, cum spuneam, controversat.
La televiziuni chiar se interpreta gestul său – ca de interlop -, motiv pentru care a postat pe Facebook, spre miezul nopţii, un mesaj în care-şi recunoaşte semnul, admiţând că gestul său se adresa unei persoane dragi şi căreia a vrut să-i transmită că “totul este în regulă”. Dacă se poate admite că ceea ce urma, cu chemarea la DNA ieri şi iminenţa arestării, din moment ce rezultatele voturilor din Camera Deputaţilor au fost publicate în Monitorul Oficial chiar luni noapte!
Astăzi, când citiţi aceste consideraţii, Elena Udrea poate fi oriunde. Fie în arestul Poliţiei Capitalei, fie la vreo unitate penitenciară. La ora când scriu nu s-a anunţat decizia instanţelor. Revenind le gestul Elenei Udrea, acelaşi lucru l-a făcut, într-o situaţie similară, şi mafiotul Sile Cămătaru. Gestul în sine semnifică în lumea interlopă că totul este OK!.
În principiu, în unele grupări mafiote, cel care îl face îşi dă acordul pe baza unei discuţii anterioare, în alte situaţii lansează o ameninţare mortală. Dar poate să şi ceară sprijin, de a fi ajutată de acum încolo. Asigurând persoana de încredere că ea n-a vorbit nimic până în acel moment.
*
Şi totuşi, viaţa merge mai departe. Cu bune şi cu rele. Printre cele bune, amintim că preşedintele Klaus Iohannis se află într-o vizită în Franţa unde se va bate spre a convinge preşedintele Francois Hollande că România merită să intre în selectul spaţiu Schengen. Iar primul ministru, Victor Ponta, în Statele Unite ale Americii, unde se va întâlni cu secretarul de stat american al Comerţului, dar şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here