Amenzi de aproape 60 mii lei pentru angajatori

392

35 de angajatori din judeţul nostru au fost sancţionaţi săptămâna trecută de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj în urma efectuării a 80 de controale.

Astfel, inspectorii din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 42 de controale, fiind depistat un angajator din satul Drăgoieşti, comuna Crasna, care desfăşura activitate de comerţ şi avea la muncă o femeie fără forme legale de muncă. Acesta a fost amendat cu suma de 10.000 lei. De asemenea, alţi 12 angajatori din judeţ au primit sancţiuni în valoare totală de 28.500 lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea 108/1999, republicată. “Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea de către reprezentantul legal a obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă în termenul stabilit de aceştia a documentele solicitate necesare controlului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.
Tot în cursul săptămânii trecute, şi reprezentanţii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă al ITM Gorj au efectuat 38 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 22 neconformităţi. Drept urmare, s-au aplicat 22 de amenzi în sumă de 21.000 lei. Neconformităţile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neefectuarea controlului medical periodic.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here