Îngrijeşte-ţi părul natural

794
par vopsitTot mai multe femei aleg să îşi vopsească părul din motive diverse: vor o altă culoare, consideră mai senzuală o culoare, vor să ascundă firele albe etc.
Cine nu ştie oare că vopsirea părului are în general efecte negative asupra sănătăţii acestuia?

Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă, trebuie să ştiţi că parul are o structură keratinizată şi hrănirea lui se face printr-un mecanism asemănător îmbibării, astfel că cea mai sănătoasă este zona dinspre rădăcină şi cu cât lungimea firului este mai mare cu atât terminaţia lui tinde să fie mai puţin hrănită, tocmai din aceste considerente se recomandă măşti hrănitoare şi o nutriţie care să asigure vitaminele necesare sănătăţii părului. Dar iată ce ne recomandă specialiştii în domeniu

Îngrijirea naturală intensă a părului vopsit
Îngrijirea naturală a părului vopsit se realizează după două principii: unul este reprezentat de culoarea părului, iar altul de tendinţa acestuia spre îngrăşare. Mai exact fiecare culoare prezintă un tip de tratament natural astfel încât pigmentul să reziste mai mult timp iar frecvenţa vopsirilor să fie mai rară. În ceea ce priveşte îngrijirea, există două tipuri de măşti, una destinată părului care tinde să se îngraşe, iar alta indicată părului normal sau uscat.
Masca de îngrijire a părului vopsit – păr normal sau uscat
Pentru părul normal sau uscat se recomandă o mască de hidratare intensă şi regenerare, care reface structura proteică a părului. Această mască se prepară astfel: se pun într-un castron şi se amestecă două linguri de ulei de ricin (de la plafar sau farmacie), două linguri de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, 10 picături de vitamina A uleioasă (se cumpără de la farmacie), o fiolă de vitamina E (tot de la farmacie), un gălbenuş de ou şi două linguri de miere. Masca se ţine jumătate de oră, apoi părul se spală cu şampon, se clăteşte ulterior întâi cu apă, iar pentru clătirea finală se va folosi, în funcţie de culoare, recomandările din finalul articolului. Această mască se foloseşte de două-trei ori pe săptămână.
Masca de îngrijire a părului vopsit – păr gras
Pentru părul gras se recomandă o mască obţinută din zeama de la două lămâi, o lingură de ulei de ricin, 10 picături de vitamina A uleioasă, o fiolă de vitamine E, 3 castraveţi mici pisaţi şi amestecaţi cu zeama de la aceştia până se fac ca o cremă şi 4 linguri de decoct de urzici (sau orice alt tip de preparat natural care conţine urzici, decoctul se prepară dintr-o mână de urzici fierte în 200 ml de apă). Această mască se aplică pe păr şi la rădăcină masând scalpul 5 minute, apoi se lasă să acţioneze jumătate de oră. Ulterior se spală părul cu apă şi şampon. Masca se face de 2 ori pe săptămână.
În final, în general în apa de clătire, pentru păstrarea pigmentului vopselei, se vor folosi următoarele preparate naturale:
– Pentru părul blond-auriu: se prepară un decoct din 100g de flori într-un litru de apă, care se fierbe până ce apa scade la jumătate. Se strecoară apoi şi se foloseşte în apă pentru clătirea părului. Părul nu se va şterge şi nici nu se va clăti ulterior cu apă. Tot pentru nuanţele de blond, însa cel deschis sau foarte deschis se va folosi un macerat din 100 g flori de şofran în 500 ml de apă rece. Maceratul se lasă 24 de ore, se strecoară şi se tamponează cu el părul, în mod repetat. Acest macerat nu se utilizează pentru clătirea părului, ci vă tamponaţi cu el în fiecare seară.
– Pentru părul castaniu-maroniu şi şaten: se prepară un decoct dintr-un pumn de coji de nuci verzi şi un litru de apă. Acestea se fierb până când apa scade la jumătate. Decoctul se strecoară şi se foloseşte în apa de clătit. Are rolul de a intensifica efectele părului castaniu. Pentru a obţine o nuanţă mai închisă ori pentru o mai bună acoperire a firelor albe se recomandă folosirea decoctului direct pe firele de păr, fără să îl diluaţi.
– Pentru părul castaniu-roşiatic şi roşcat: se face un decoct din 3 pumni de foi de ceapă care învelesc bulbul şi un litru de apă. Se pune la fiert, apoi se lasă la răcit şi se clăteşte părul. După mai multe spălări, pe părul blond se obţin nuanţe de cupru, iar dacă se folosesc foi de ceapă roşie, nuanţele vor fi ruginii.
– Pentru părul brunet puteţi folosi ceaiul negru. La un litru de apă puneţi 10 pliculeţe de ceai negru, fierbeţi apa şi, după răcire, o aplicaţi pe păr. Lăsaţi-o să acţioneze jumătate de oră după care clătiţi din nou părul doar cu apă.
Vă invit să încercaţi aceste măşti şi să ne mărturisiţi dacă sunteţi mulţumite de rezultatele obţinute, iar dacă ştiţi şi alte măşti care fac minuni asupra părului nu ezitaţi să ni le mărturisiţi mai jos, in rubrica de comentarii.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here