Ca la noi, la nimeni – Ne scărpinăm de avioane F 16, dar nu avem infrastructură!

432

Este aproape incredibil cu câtă grabă s-au dus delegaţiile partidelor parlamentare la Palatul Cotroceni, chemaţi fiind de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a semna in corpore un Pact prin care România va aloca 2% din PIB-ul său niţel cam pirpiriu pe zece ani, începând din anul 2017. Nimeni n-a cârtit, ba mai mult, generalul făcut de Traian Băsescu la apelul de seară – Gabriel Oprea, ministru de Interne şi viceprim-ministru al Cabinetului Ponta, s-a repezit să propună ca acei 2% să fie alocaţi începând cu anul viitor, adică din 2016! De unde bani? Ce mai contează că Sănătatea, Educaţia şi Infrastructura, adică drumurile ţării membră a Uniunii Europene dar fără autostrăzi, sunt toate, de ani de zile, subfinanţate. Prost început de mandat prezidenţial, n-am ce să zic. Cum de i-o fi venit această idee fostului primar de Sibiu? Cumva, în vacanţa petrecută la nişte prieteni la Miami? Ori acolo i s-a sugerat că n-am luat suficiente avioane americane F 16, la mâna a treia, şi ne mai trebuie o escadrilă? Ne-am fi aşteptat să aibă vreo iniţiativă în domeniul Justiţiei. Că doar dosarele Microsoft, EADS, cele ale Restituirilor ilegale, ALRO şi multe altele zac şi sunt încă nerezolvate. A sosit la Bucureşti, încă de ieri, doamna Victoria Nuland, asistentul secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, iar astăzi la ora 9,00, adică mintenaş, va fi primită la Palatul Cotroceni de către Preşedintele Klaus Iohannis. Să înţelegem că se va discuta şi despre poziţia de drepţi pe care au luat-o delegaţiile partidelor parlamentare ale României, la comanda Comandantului Suprem al României, Klaus Iohannis, de a continua Parteneriatul strategic cu SUA pe alte coordonate? Cu mai multe avioane F 16 şi bani pentru a construi drumurile pentru Deveselu, unde se află scutul antirachetă american? Faţă de precedenta vizită la Bucureşti, în 10-11 ianuarie 2014, doamna Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, atunci s-a întâlnit cu preşedintele de atunci, Traian Băsescu, cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, dar şi cu aceea care urma să fie decorată de SUA, Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA. De data aceasta, pe agenda de lucru a domniei sale este doar preşedintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, iar Laura Codruţa Kovesi nu! Le-o fi căzut în dizgraţie, cumva? Ori şi-au făcut treaba cu domnia sa şi nu mai prezintă interes!
Desigur, la Ambasada SUA Bucureşti, doamna Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat american, se va mai întâlni şi cu oarecari reprezentanţi ai societăţii civile aleşi pe sprânceană. Vom trăi şi vom vedea! Oricum, la Paris cu prilejul Marşului Solidarităţii, n-a participat nici măcar o persoană oficială americană de rang înalt. Doar Doamna Ambasador al SUA la Paris, cunoscută numai ca principal sponsor al campaniei electorale a preşedintelui Barak Obama. Din acest punct de vedere, şi România se poate considera cam nebăgată-n seamă, din moment ce pe 15 ianuarie, la Sofia, Bulgaria îi va avea ca oaspeţi în vizită pe Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, John Kerry, şi pe asistenta acestuia, doamna Victoria Nuland!
ION PREDOŞANU

P.S. Îi reamintim preşedintelui Klaus Iohannis, cunoscut şi pentru că ne-a amăgit cu superba lozincă a „României lucrului bine făcut” că în anul 2013 s-a mai semnat un asemenea Pact pentru finanţarea Armatei României, membră NATO. Nu s-a făcut nimic de atunci. Totuşi, noi mai sperăm ca Sănătatea, Educaţia – viitorul unei naţiuni – şi Infrastructura să nu fie neglijate! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here