În Gorj, Telefonul Copilului a sunat de 109 ori, în 2014

582

Pe parcursul anului trecut, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, s-au înregistrat 109 sesizări prin Telefonul Copilului. Acestea făceau referire la 192 de copii. 73 dintre sesizări au provenit din mediul rural.

Compartimentul „Telefonul Copilului” 0253/983 din cadrul DGASPC Gorj este disponibil permanent, 24 de ore/zi, 7 zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale, iar taxarea este gratuită pentru clienţi. Telefonul Copilului primeşte semnalările cu privire la situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, asigură consilierea telefonică în aceste situaţii şi intervine prompt în cazurile urgente prin intermediul echipei mobile. Angajaţii acestui compartiment al DGASPC dezvoltă activităţi de informare şi promovare a serviciilor oferite în interesul superior al copiilor expuşi la abuz, neglijare şi exploatare; de asemenea, ei evaluează nevoile imediate ale clientului şi potenţialul de risc privind expunerea copilului la abuz, neglijare şi exploatare şi asigură clienţilor asistenţă şi consiliere pentru depăşirea situaţiilor de criză şi soluţionarea adecvată a cazurilor expuse sau semnalate de către aceştia. În urma fiecărui apel, angajaţii Compartimentului „Telefonul Copilului” semnalează de îndată cazurile sesizate compartimentului de specialitate din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Peste o sută de sesizări
Anul trecut, Telefonul Copilului din cadrul DGASPC Gorj a sunat de 109 ori, 73 de apeluri provenind din mediul rural. „Pe parcursul anului 2014 s-au preluat un număr de 109 sesizări care au vizat 192 de copii; din cele 109 sesizări primite, 73 au provenit din mediul rural; 14 sesizări au fost confirmate, acestea vizând 15 copii”, confirmă Mircea Andrei, director adjunct al DGASPC Gorj.
Potrivit sursei citate, au fost sesizate situaţii de violenţă domestică, abuzuri fizice, abuzuri emoţionale, abuzuri de neglijare manifestate prin abandon sau neasigurarea unor condiţii de  viaţă necesare pentru a nu fi periclitată dezvoltarea fizică, emoţională, sănătatea şi educaţia copiilor de către persoanele care se ocupă de îngrijirea lor.

Măsuri dispuse de DGASPC Gorj
În ceea ce priveşte măsurile care au fost luate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, reprezentanţii instituţiei menţionează:  evaluarea şi consilierea psihosocială; monitorizarea în familie a copiilor; instituirea unor măsuri de protecţie: plasament la un asistent maternal profesionist, plasament în regim de urgenţă în centre de primire în regim de urgenţă, admiterea cuplului mama-copil în Centru de primire în regim de urgenţă a mamei şi copilului, victime ale violenţei domestice Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here