Tinerii interpreţi de folclor, aşteptaţi la Festivalul Copiilor „Maria Lătăreţu”

298

O nouă ediţie a Festivalului Copiilor „Maria Lătăreţu” se va desfăşura în data 18 august, în bătătura casei-muzeu din localitatea natală a celebrei artiste. Anul acesta, preşedinte de onoare al festivalului va fi chiar Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu. Cei care doresc să participe la acest festival trebuie să ştie că înscrierile au început deja şi se vor finaliza joi, 15 august.

Festivalul Copiilor „Maria Lătăreţu” a ajuns la ediţia cu numărul III. Ca şi în anii trecuţi, festivalul se va desfăşura în bătătura Casei-muzeu Maria Lătăreţu din localitatea natală a artistei. „Aşa cum a intrat în tradiţia manifestărilor de vară, duminică, 18 august 2013, în bătătura Casei-muzeu „Maria Lătăreţu” din Bălceştii Gorjului, adică din localitatea natală a celebrei noastre artiste, se va desfăşura ediţia a III-a a Festivalului Copiilor „Maria Lătăreţu”. În organizarea acestui festival am beneficiat de sprijinul Muzeului Judeţean Gorj, al domnului director Dumitru Hortopan, cel al Primăriei şi Consiliului Local Bengeşti-Ciocadia, reprezentate de către domnul primar Victor Giogia, şi al Asociaţiei Culturale „Maria Lătăreţu” din aceiaşi localitate, condusă cu bune rezultate de către Mariana Medregan; de altfel, dânsa este şi unul dintre ctitorii importanţi ai casei de la Bălceşti”, a declarat Dorin Brozbă, realizatorul festivalului. Acesta a mai precizat că anul acesta Ioana Lătăreţu, nora artistei, va fi preşedintele de onoare al festivalului. „Ca de obicei, avem şi un invitat de onoare care este şi preşedintele de onoare al festivalului; este vorba de însăşi doamna Ioana Lătăreţu, nora artistei. Preşedintele juriului este profesorul Constantin Dârvăreanu, directorul Ansamblului Artistic „Nedeia” din Novaci, un profesionist deosebit”, a spus Dorin Brozbă.

Înscrieri până pe 15 august
Festivalul „Maria Lătăreţu” este deschis participării copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani, atât din Gorj cât şi din alte judeţe. Doritorii se pot înscrie în perioada 2-15 august, la sediul Muzeului Judeţean Gorj şi la Casa-muzeu „Maria Lătăreţu”. Până în prezent, la festival s-au înscris 12 concurenţi; după finalizarea înscrierilor, organizatorii vor decide dacă este sau nu nevoie să fie organizată şi o preselecţie. „Până acum avem 12 copii înscrişi. După calculele noastre se pare că înscrierile vor depăşi cifra de 30, ceea ce cumva ne va pune într-o mică încurcătură pentru că vom fi nevoiţi să facem şi o preselecţie atentă. Este normal să se întâmple aşa ceva pentru că totuşi acest festival se desfăşoară sub patronajul spiritual al celei mai mari artiste a neamul românesc”, a precizat Dorin Brozbă. În ceea ce priveşte premiile ce urmează să fie acordate câştigătorilor, valoarea acestora variază între 30 şi 300 de lei. „Premiile în bani vor fi următoarele: 300 lei – Marele Premiu; 250 lei – Premiul I; 200 lei – Premiul II; 150 – Premiul III; li se adaugă premiile speciale în valoare a câte 50 de lei şi menţiunile care vor fi recompensate cu câte 30 lei. De asemenea, acestor premii li se vor mai adăuga trofee, realizate foarte frumos de către Muzeul Judeţean, diplome, cărţi, CD-uri şi filme pe care noi le-am făcut în decursul anilor pentru ca copiii să ştie exact valoarea celebrei Maria Lătăreţu. Noi am făcut nişte eforturi considerabile pentru că aceste premii vor fi acordate din fonduri private. Dacă cineva doreşte să mai sponsorizeze această manifestare este aşteptat cu braţele deschise la Bălceşti, în data de 18 august”, a mai declarat Dorin Brozbă. Concursul propriu-zis va consta în interpretarea unei doine (două strofe) şi a unui cântec pe negativ.

Recital de excepţie
În cadrul festivalului, vor susţine recitaluri Beatrice Băndoiu, Luciana Ene, Elena Popescu Lăzăroiu, Angelica Mirea, Roxana Croitoru, Luiza Ciudin, Ana Bejinaru, Cristiana Soreanu, Maria Corlan-Mischie, Sofia Pleşu, Alexandru Ceauşescu, Dinel Drăgan şi Constantin Logofetescu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here