Şapte solicitări pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin

557

Tinerele din judeţul nostru au posibilitatea de a beneficia gratuit de vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Acesta se face doar la cerere, la ora actuală existând şapte solicitări. Totodată, este în desfăşurare şi subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Până în prezent, el s-a dovedit a fi un succes, motiv pentru care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj fac un apel către gorjence să profite de oportunitatea efectuării gratuite a acestui test.

La nivel mondial, milioane de femei sunt imunizate faţă de riscul unui cancer de col uterin dezvoltat de tulpinile cancerigene ale papilomavirusului uman, cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală. În ţara noastră, vaccinul se poate face gratuit, doar la cerere, la ora actuală doar şapte gorjence solicitând să fie imunizate. „Avem şapte solicitări pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Fetiţele beneficiază de imunizare gratuită, dar vaccinarea se face doar la cerere”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Testare gratuită pentru gorjence
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.

Importanţa Testului Papanicolau
Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. „Persoanele de sex feminin eligibile pentru a fi incluse în subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin trebuie să se adreseze unui centru de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau, care a încheiat o relaţie contractuală cu unul dintre cele două spitale incluse în program. Le invităm pe gorjence să facă acest test, care este de o importanţă majoră pentru verificarea stării lor de sănătate”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Două spitale incluse în program
Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. În judeţul nostru, acest program a demarat în luna noiembrie 2012. S-au înscris în acest program două unităţi sanitare. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here