„Bani de liceu” şi în 2014

486

Ministerul Educaţiei va derula şi în anul şcolar 2014 – 2015 programul de protecţie socială „Bani de liceu”, destinat elevilor care provin din familii cu situaţie materiale precară şi care frecventează cursurile liceale. Elevii care doresc să beneficieze de acest ajutor financiar sunt aşteptaţi să-şi depună cererile la secretariatul liceului în care învaţă, în perioada 15 septembrie – 1 octombrie.

Ajutorul acordat elevilor cu situaţie materială precară are o valoare de 180 de lei pe lună. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, liceenii trebuie să dovedească că se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat cu trei luni anterioare depunerii cererii, este de maximum 200 de lei. Cei 180 de lei sunt acordaţi lunar pe toată perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de Bacalaureat. În perioada 15 septembrie – 1 octombrie, elevii vor trebui să depună la secretariatul liceului în care învaţă o cerere tip, însoţită de adeverinţe de salariu sau cupon de pensie pentru lunile iunie, iulie şi august, venitul agricol anual, adeverinţă care se eliberează de către primărie, copii după buletin, pentru toţi membrii familiei, şi adeverinţe de elev sau student pentru fraţi şi surori. Cei care nu realizează venituri vor depune la dosar o adeverinţă de anchetă socială de la primărie sau declaraţie pe propria răspundere că nu realizează venituri din privatizări, plecări în străinătate etc. Elevii de clasa a IX-a mai trebuie să ataşeze şi o adeverinţă de la şcoala unde elevul în cauză a absolvit clasa a VIII-a, în care se va specifica media generală anuală şi numărul de absenţe nemotivate.

Lista beneficiarilor, publicată la sfârşitul lunii octombrie
În perioada 1 – 23 octombrie, vor fi efectuate anchetele sociale şi va fi evaluată eligibilitatea cererilor depuse. Lista elevilor care vor beneficia de acest ajutor financiar va fi făcută publică pe portalul programului în cursul zilei de 28 octombrie. Perioada 28 octombrie – 2 noiembrie este rezervată depunerii şi soluţionării contestaţiilor. Bursa „Bani de liceu” se sistează în cazul în care elevul beneficiar acumulează mai mult de 20 de absenţe nemotivate, dacă acesta a fost eliminat de la cursuri pe o perioadă de trei până la cinci zile din motive de rea purtare, dacă media la purtare scade sub nota 7 sau dacă a fost exmatriculat. În anul şcolar 2013 – 2014 au beneficiat de acest sprijin financiar 1961 de elevi din judeţul Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here