Festivalul cântecului şi portului popular Peştişani, la a III-a ediţie de succes!

488

DSCN0034În zi de sărbătoare, Asociaţia „Fiii Satului Frânceşti”, preşedinte dr.ing. Emil Huidu, a izbutit să încânte sute de cetăţeni ai comunei Peştişani, prin cântec, joc şi voie bună. Aflat la a treia ediţie şi în ciuda absenţei totale a autorităţilor comunei, Festivalul cântecului şi portului popular Peştişani s-a constituit într-o manifestare realmente de succes.

Musca la arat!

Mă rog, mai mult neinvitat, s-a arătat şi primarul Florin Pavel care s-a şi dus la microfon, iar ex-ministrul Emil Huidu n-a mai avut ce face şi l-a lăsat să se adreseze mulţimii. De parcă era în propria-i campanie electorală, iar Emil Huidu ne-a zis că: „A venit şi acesta, ca musca la arat!”. În realitate, eforturile au fost comune, ale membrilor Asociaţiei Fiii Satului Frânceşti, iar cheltuielile au fost suportate, de data aceasta, doar de Sorin Victor Tivig şi Ion Susanu.

DSCN0044Prof.dr. Ion Mocioi, pe post de prezentator

Sau mai exact de tătic al superbului spectacol, căci prezentatoare a mai fost şi Roxana Croitoru – o fătucă de numai 12 ani, ce s-a comportat ca o mare vedetă şi a cântat spre deliciul celor care au dănţuit pe muzica ei – şi Loredana Tivig. Printre vedetele colective au excelat Grădiniţa Frânceşti – cu solişti, recitatori şi dansatori în costume populare anume făcute pentru vârsta lor. Ansamblul Folcloric al Grupului Şcolar Minier Bâlta, în fapt un mini Ansamblu „Maria Apostol”, ce funcţionează acolo ca Secţie a Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu ne-a încântat ca şi la ediţiile precedente. Soliste, solişti şi suite de dansuri populare de la Bâlta, în frumoase costume populare, au umbrit absenţa oricărei prezenţe de la Grupul Şcolar Industrial Peştişani. Întrebându-l pe prof. Ionel Pavel, director adjunct al celor din Peştişani de ce ei nu au aşa ceva, mi-a mărturisit că cei din Bâlta au secţia de care vorbeam. Scuză nerealistă, cine i-a oprit să se adreseze directorului Viorel Gârbaciu, fost profesor la Peştişani şi pe al cărui certificat de naştere scrie că a văzut lumina zilei în comuna Brădiceni de odinioară.

Taraful din Tismana, Păstrător al folclorului

DSCN0047Pe toată durata festivalului, în loc de orchestra solistului C. Dodo Lătăreţu, „director corturar”, cum îl alintă Silviu-Silvestru Tivig pe directorul Căminului Cultural din Peştişani, plătit şi cu carte de muncă, dar fără Cămin Cultural, plecat la o nuntă la Drobeta Turnu Severin au cântat şi ne-au încântat lăutarii tarafului Cristian Cătăroiu, din Tismana. Să recunoaştem, taraful ne-a încântat urechile dar l-a şi costat pe ing. Ion Susanu vreo 800 de lei. Deh! Arta adevărată se plăteşte. Cei de la Tismana sunt nişte fericiţi că-i au. Iar cei din Peştişani, deşi-l plătesc gras, din banii publici, pe Constantin Dodo Lătăreţu l-au avut la microfon numai pe primarul nepoftit, dar care s-a autoinvitat.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here