Ca la noi, la nimeni – Hemoragia candidaturilor

366

Încă din primul mandat, după ce obţinuse majorarea acestuia de la patru la cinci ani, vaporeanul se lăudase că vrea două partide mari şi late. Plus modificarea Consituţiei, gândindu-se la posibilitatea de a mai candida şi a treia oară.
Nu i-a ieşit nimic din toate acestea, creând Regimul Băsescu, unul dictatorial, încălcând tot timpul şi aşa firava Constituţie. A susţinut pe faţă PDL-ul, iar acum PMP-ul şi noul candidat al acestuia la alegerile prezidenţiale – Elena Udrea. Nu pe ofiţerul acoperit Cristian Diaconescu, debarcat între timp din iluzoria postură, deşi acesta nu se sfia să declare: „Sunt omul lui Băsescu!” Varianta de rezervă se numeşte Elena Udrea, aceea ce a semnat ca primarul un Comunicat al PMP în care se scria negru pe alb: „Preşedintele Traian Băsescu nu reprezintă interesele României”. Pentru ca, mai apoi, dându-şi seama de imensa gafă a înlocuit numele idolului său cu acela al lui Călin Popescu Tăriceanu. Ambelor nume li se potriveşte cugetarea de doi lei.
Cu deosebire, în luna augut s-au trezit cei mai mulţi care doresc să fie locatari fără chirie ai Palatului din Dealul Cotrocenilor. Inclusiv Cristian Diaconescu nu renunţă şi ne ameninţă că va candida ca independent. Chit că nu are numărul necesar de semnături. La fel şi ex-procuroarea comunistă Monica Macovei, europarlamentar şi membru al coktailului creat din PDL şi fostul PNL, se dă de ceasul morţii că vrea să fericească amărâtul de popor român. După ce ea şi Jupânul ei au creat DNA-ul, o structură la care deciziile le iau Laura Codruţa Kovesi şi generalul SRI Florian Coldea.
Mai anii trecuţi, aceeaşi Constituţie extrem de permisivă îi avea drept candidaţi pe Prinţul Radu Duda, bănuit că ar fi colonel infiltrat în Casa Regală a României, dar şi pe gorjeanul Potârcă. La relaţiile internaţionale ale Casei Regale a României, nu-i exclus ca Radu Duda – candidatul să fi obţinut niscaiva sume ca sponsorizare în 2009. Apoi s-a retras.
Prea mulţi nechemaţi se joacă de-a candidatura şi pentru că legile electorale şi chiar Constituţia sunt mult prea permisive. La americani, la cei din SUA mă refer, preşedintele este obligat periodic să-şi facă analizele medicale. Chiar şi cele psihiatrice. Acestea fiind date publicităţii.
Numai la noi, în ţara tuturor posibilităţilor – deşi noi ştiam că aşa i se zice SUA – candidează toţi nechemaţii. Fără noimă, fără norme, fără bun simţ şi, evident, fără nicio perspectivă. Doar aşa.
Să se afle-n treabă. Ori ca iepuraşi. Iar fosta membră MISA Monica Macovei ar fi putut fi, la vremea ei, un „iepuraş”, în accepţiunea actuală. Aşa cum Călin Popescu Tăriceanu a fost model la firma antedecembristă ADESGO.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here