Nicolae Titulescu, comemorat la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Litere

464

_MG_7842Miercuri, 25 mai, în municipiul nostru s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Nicolae Titulescu personalitate marcantă a diplomaţiei româneşti, remarcabil bărbat de stat şi diplomat”. Este deja o obişnuinţă la nivelul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere, din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, să întreprindă astfel de activităţi inedite. Importanţi invitaţi s-au aflat în amfiteatrul acestei facultăţi unde au vorbit despre Nicolae Titulescu, la 70 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Manifestarea pentru comemorarea lui Nicoale Titulescu, desfăşurată ieri la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Litere, din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu vine la şapte decenii de la trecerea în nefiinţă a marelui om de stat şi diplomat Nicolae Titulescu şi cu un an înainte de a fi marcaţi 130 de ani de la naşterea sa. După cum declara Moise Bojincă, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere din cadrul UCB, Nicolae Titulescu este cea mai proeminentă personalitate a politicii externe româneşti din toate timpurile. Ca orator a fost desăvârşit, s-a impus întregii lumi prin calitatea discursului şi prin diplomaţia sa. Nu de puţine ori, distinsul său auditoriu, diplomaţi, senatori şi miniştri i-au solicitat să-şi repete discursurile pentru a mai avea ocazia de a-l mai privi pe acest mare om în exercitarea calităţilor sale.

Invitaţi de marcă la conferinţă

_MG_7842La conferinţa cu tema „Nicolae Titulescu personalitate marcantă a diplomaţiei româneşti, remarcabil bărbat de stat şi diplomat” au participat: Prof. univ. dr. George Potra, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Director executiv al Fundaţiei Internaţionale „Nicolae Titulescu”, Dr. Nicolae Ecobescu, ambasador şi Aurel Turbăceanu, ambasador. „Organizarea conferinţei se încadrează în obiectivul declarat al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, acela de vizibilitate la nivel naţional şi internaţional”, conform Mirabelei Tufan, purtător de cuvânt al UCB Târgu-Jiu. Conferinţa de ieri a fost, în concepţia profesorului universitar Nicoale Brânzan, „o întâlnire cu doi foşti ambasadori, unul în Ţările Arabe, celălalt în Spaţiul Balcanic şi cu un mare istoric al României. Îi avem invitaţi pe: Aurel Turbăceanu, care a lucrat în Ţările din Golf şi în Ţările Arabe ca ambasador, Nicolae Ecobescu, care a fost în Iugoslavia şi în alte părţi şi un autor de cărţi de Drept Internaţional şi nu în ultimul rând, George Potra, fiul marelui istoric român Gheorghe Potra, care continuă linia tatălui său de a studia fenomenul românesc în evoluţie. George Potra va conferenţia despre „Nicolae Titulescu, un mare bărbat de stat al României, om politic şi diplomat”, motivaţia constând în faptul că domnul Potra este preşedinte executiv, director executiv al Fundaţiei Internaţionale „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Conferinţa este un eveniment foarte important, plin de învăţăminte pentru studenţi şi pentru oamenii de cultură care vor să acumuleze câte ceva din realităţile româneşti trecute, actuale şi viitoare”.

Bojincă: „Titulescu este serbat în facultatea noastră”

Referitor la evenimentul desfăşurat miercuri în municipiul nostru, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere, din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, profesorul universitar Moise Bojincă a precizat: „având în vedere obiectivele pe care universităţile le au în misiunea pe care o desfăşoară, aceea de a aduce în rândul comunităţilor informaţia ştiinţifică, acţiunile pe care le realizează cu caracter periodic şi din ce în ce mai frecvente, Facultatea de Ştiinţe Juridice încearcă să aducă la lumină marile personalităţi ale ţării noastre. Una dintre ele, firesc, atât în domeniul Dreptului Civil, dar şi în domeniul Diplomaţiei, poate cea mai proeminentă personalitate din domeniul Diplomaţiei şi Politicii Externe din toate timpurile, Nicoale Titulescu este astăzi serbat în facultatea noastră, având în vedere relaţiile de amiabilitate, de buna curtoazie pe care noi le avem cu Asociaţia Diplomaţilor de carieră din România şi cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. Aşa se explică de ce astăzi, atât domnul profesor Potra, cât şi domnii ambasadori Ecobescu şi Turbăceanu sunt prezenţi şi ne onorează. Este o datorie a noastră, a celor care conducem temporar destinele unor facultăţi să aducem în conştiinţa tinerilor aceste mari personalităţi pe care le-a avut România”. Despre marele om de stat şi diplomat Nicolae Titulescu se poate vorbi la infinit şi cu siguranţă, generaţiile ce vor urma vor studia îndelung personalitatea şi opera sa. Zeci de ani de studiu nu sunt suficienţi pentru a epuiza subiectul Nicolae Titulescu, fapt confirmat şi de Prof. univ. dr. George Potra, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Director executiv al Fundaţiei Internaţionale „Nicolae Titulescu”: „mă ocup de vreo patru decenii şi jumătate de Titulescu, dar spun că nu am apucat să-l studiez pe tot, tot ceea ce a scris, tot ceea ce a elaborat şi a lăsat pe varii meridiane şi la diverse tribune internaţionale…”.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here