O suită de manifestări de prestigiu la Universitatea «Constantin Brâncuși» din Târgu-Jiu

704

Universitatea «Constantin Brâncuși» din Târgu-Jiu a organizat în ziua de vineri, 6 iunie 2014 o suită de manifestări de prestigiu, care merită a fi consemnate pentru a fi evocate!

“Să transformăm Tg. Jiul într-un centru de dezbateri”, după cum opina d-l Rector Moise Bojincă
Dintre acestea, putem aminti acțiunea organizată de către Facultatea de Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative, prilej cu care a fost constituită Filiala Gorj a Uniunii Juriștilor din România, în fruntea ei fiind ales ca președinte, d-l prof. univ. dr. Moise Bojincă, Rectorul Universității, ca vicepreședinte, lector univ. dr. Laura Magdalena Trocan și secretar al filialei, Georgiana Simionescu, fiind vorba de cea de-a doua filială constituită până acum la nivel de județe, cu o identitate fără personalitate juridică, dar având rolul de a conștientiza tot mai mult conținutul actelor normative în viața comunității. A fost făcută propunerea ca prestigioasa unitate de învățământ superior, care este Universitatea «Constantin Brâncuși», să organizeze în viitor și o conferință națională și după aceea, chiar internațională pe problema statului de drept, astfel încât “să transformăm Tg. Jiul într-un centru de dezbateri”, după cum opina d-l Rector Moise Bojincă! În fața celor prezenți a fost lansată cartea: “Viața face toți banii” de Vlad Aurelian Popescu, o lucrare interesantă care îmbină toate elementele literaturii noastre actuale. Așa cum a relevat d-na lector univ. dr. Mirabela Curelar, cartea excelează prin îmbinarea dintre imaginar și real, tocmai pentru că dezvoltă o estetică a banalului cotidian, cum avea să puncteze cu metafora sa incisivă d-l lector univ. dr. Ion Popescu-Brădiceni, fiindcă lucrarea poate fi comparată cu un caleidoscop artistic ce cultivă o stare de spirit pe un ton hazliu, aprecia d-l conf. univ. dr. Ion Mocioi, la finalul manifestării de la facultatea de Drept.

ucb1«Este finalizarea unui proiect, pentru a gândi o nouă Lege a Educației»
În organizarea Senatului Universităţii «Constantin Brâncuși», în prezența unui public numeros și profund interesat de o astfel de acțiune complexă și de conținut, a avut loc lansarea a trei lucrări foarte valoroase care sunt pliate pe o abordare comparativă a unor probleme de legislație a Educației, fiind vorba, mai întâi de lucrarea:  “Fundamentele normative ale învățământului românesc (1864-1918)”, în al doilea rând, amintim lucrarea “O perspectivă istorico-sociologică asupra legislației din învățământul românesc, de la Marea Unire la decretul nr.175/ 2 august 1948” și ucb2apoi de cartea: “Regimul comunist din România și legiferările din Educație”, cele trei lucrări avându-i autori pe d-l prof. univ. dr. Adrian Gorun, Președintele Senatului Universității «Constantin Brâncuși» și pe d-l Horațiu Tiberiu Gorun. După ce d-l prof. univ. dr. Nicolae Brînzan a subliniat ideile esențiale care transpar prin parcurgerea acestor lucrări, a fost evidențiată personalitatea d-lui Adrian Gorun în contextual modernizării sistemului educațional din România, motiv pentru care însuși președintele Senatului Universității «Constantin Brâncuși» a ținut să precizeze că este vorba despre finalizarea unui proiect mai amplu care s-a născut cu aproape cinci ani în urmă, pe baza cercetării unor documente, tocmai pentru a urmări creșterile și descreșterile învățământului românesc și pentru a gândi o nouă Lege a Educației care să răspundă exigențelor societății românești actuale și chiar viitoare.
La rândul său, d-l Prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, de la Universitatea din Craiova, a subliniat că d-l Adrian Gorun a căutat ca prin aceste cărți să concretizeze un obiectiv pe care îl urmărește cu toată perseverența, tocmai pentru a pune Universitatea din Tg. Jiu pe harta celor mai prestigioase instituții de învățământ superior din România. De asemenea, vorbitorul a reiterat faptul că în conținutul celor trei lucrări sunt ilustrate preocupări științifice demne de apreciat și putem fi impresionați de potențialul de cercetare din aceste lucrări, mai ales că activitatea de cercetare în acest domeniu se dovedește a fi una complexă și laborioasă.

Acordarea titlului de «Doctor Honoris Causa» la două personalități de mare prestigiu
În după amiaza aceleiași zile de vineri, 6 iunie, Senatul Universității «Constantin Brâncuși» a realizat, am putea spune, o premieră demnă de luat în seamă, acordând în aceeași zi două titluri academice, referindu-ne în acest sens la acordarea titlului de «Doctor Honoris Causa» reputaților cercetători ai Institutului de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei Române: academician, prof. univ. dr. Cătălin Zamfir, directorul acestui institut și d-na prof. univ. dr. Elena Zamfir, pentru întreaga activitate a celor două nume prestigioase și ca o recunoaștere a remarcabilelor contribuții ale domniilor lor la dezvoltarea sociologiei în spațiul românesc. “Evenimentul de azi este unul cu o încărcătură sentimentală pentru mine”, mărturisea cu vădită emoție în glas, d-na prof. univ. dr. Elena Zamfir, iar d-l academician Cătălin Zamfir avea să declare: “În urma ascultării acestui «Laudatio», pot spune că trăiesc un moment emoțional și nostalgic”, ceea ce întărește dovada că toți cei prezenți la acest important eveniment au achiesat la faptul că am avut prilejul să cunoaștem două personalități de mare prestigiu, cunoscute și recunoscute prin lucrări care pot fi considerate adevărate provocări ale politicilor sociale și cărora le datorăm recunoștință, mai ales pentru reintroducerea Asistenței sociale în învățământul superior din țara noastră, așa cum avea să menționeze în încheierea ciclului de manifestări de la Tg. Jiu, d-l prof. univ. dr. Adrian Gorun, Președintele Senatului Universității «Constantin Brâncuși»!
Ion Popescu-Brădiceni, Vasile Gogonea   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here