România i-a închis spațiul aerian lui Rogozin.Data viitoare voi zbura cu un bombardier.Reacție rapidă a MAE

543

UP-DATE 12 mai 2014 Răspunsul lui Rogozin la acuzaţiile lui Traian Băsescu privind consumul de alcool: Mă întreb câte pahare a băut Băsescu înainte de a închide spaţiul aerian pentru avionul nostru

„Mă întreb câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spaţiul aerian pentru avionul nostru”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter, după ce preşedintele român a declarat duminică la Timişoara că trebuie aflat mai întâi câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă asemenea declaraţii, referindu-se la atacurile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României.

La astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii. E o declaraţie lipsită total de respect faţă de un alt stat, faţă de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că Rogozin a rămas încă la modul de gândire al stalinismului.

UP-DATE 5.33PM : Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, A FORŢAT SPAŢIUL AERIAN UCRAINEAN şi a ajuns la Moscova
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat sâmbătă că a revenit la Moscova, din Republica Moldova, în pofida faptului că avionul său a fost obligat de către avioane ucrainene de interceptare să se se întoarcă din drum, la Chişinău, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum”, a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.
Câteva minute mai târziu, Rogozin a continuat, în alt mesaj, „dar industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă”.
Pentru a-şi demonstra afirmaţiile, Rogozin a postat o fotografie în care apare în faţa clădirii Aeroportului Domodedova de la Moscova.

Avionul cu care se deplaseaza vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, parea a fi blocat in Transnistria, dupa ce Romania i-a inchis spatiul aerian. Printr-un ultim mesaj postat pe twitter, Rogozin anunta : “Eu zbor în ciuda interdicției”

Potrivit unui post pe Twitter, Rogozin a anuntat ca Romania a inchis spatiul aerian pentru avionul sau. Rogozin ameninta ca „data viitoare” va zbura la bordul unui bombardier strategic, ca sa nu mai intampine astfel de probleme.

„La cererea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite din nou sa o traversez. Data viitoare voi veni la bordul unui TU-160”, scrie Rogozin pe Twitter.

Ulterior, Rogozin a adaugat: „Eu plec in pofida acestei interdictii”.

Aparatul de zbor Tupolev Tu-160 este un bombardier strategic supersonic cu aripi cu geometrie variabila proiectat in Uniunea Sovietica, cel mai mare avion de lupta construit vreodata, care poate transporta pana la 12.000 de kilograme de incarcatura, incluzand bombe conventionale si rachete de croaziera.

Ulterior, Rogozin a scris pe contul de Twitter in rusa: „Asta au trimis romanii:
A0990/14 NOTAMN Q) LRBB/QAFXX/IV/B/E/000/999 / A) LRBB B) 1405091748 C) PERM E) NU ESTE PERMIS SA ZBOARE IN SPATIUL AERIAN ROMAN APARATUL CARE TRANSPORTA LA BORD PERSOANE AFLATE PE LISTA CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE, DECIZIA NO. 2014/145/CFSP DIN 17 MARTIE 2014, DECIZIA CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE NO. 2014/151/CFSP DIN 21 MARTIE 2014, REGLEMENTAREA CONSILIULUI (UE) NO. 269/2014 DIN 17 MARTIE 2014 SI REGLEMENTAREA CONSILIULUI (UE) NO. 284/2014 DIN 21 MARTIE 2014”.

Cel mai probabil, Dmitri Rogozin, trimis special al presedintelui rus, Vladimir Putin, aflat in Transnistria, incearca sa plece din republica separatista moldoveana, la o zi dupa ce a participat la parada militara organizata aici cu ocazia Zilei Victoriei.

Intreaga sa deplasare a fost cu probleme. Mai intai, Ucraina i-a interzis accesul in spatiul sau aerian.
Avionul lui Rogozin, deviat prin Romania. Ucraina nu i-a permis survolul
Avionul cu care calatorea vicepremierul rus Dmitri Rogozin, joi, catre Tiraspol, a fost deviat prin Romania.
Rogozin: Romania si Bulgaria urmau sa trimita avioane de interceptare pe urma mea
Rogozin a scris pe contul sau de Twitter ca Romania si Bulgaria ar fi putut trimite avioane de lupta dupa el, in timp ce calatorea catre Transnistria, prin spatiul aerian bulgar.
UP-DATE: MAE apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezintă „o declaraţie foarte gravă”, solicitând autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile citate reprezintă poziţia oficială faţă de România.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vicepremierul guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia „România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160″. Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin”, se arată în comunicatul postat sâmbătă de MAE
Sursa: ziare.com, mae.ro, mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here