Meşteşugul olăritului sau amintirea vieţii la sat

592

foto 075Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara este, pentru o săptămână, gazda unei expoziţii temporare. Oale şi vase de lut, de tot felul, cu motive tradiţionale specifice judeţului, pot fi admirate în cadrul specific satului gorjenesc, de la Muzeu.

„Meşteşugul olăritului în Gorjul tradiţional” este o expoziţie temporară, care a fost vernisată ieri şi care va rămâne pentru o lună la muzeu. Vasele, aduse din toate colţurile judeţului, te duc cu gândul la viaţa la sat, când oamenii transformau lutul în blide, oale, căni, ulcioare, pe care le foloseau în casă. Ţăranul a aflat, de-a lungul timpului şi prin experimentare şi nevoie, că mâncarea gătită în vase de lut este gustoasă şi sănătoasă, că ulciorul de lut păstrează mai uşor prospeţimea apei de izvor sau că strachinile cu însemne solare sau florale nu sunt doar frumoase ci şi necesare şi folositoare. Mai multe localităţi ale Gorjului au foto 095devenit cunoscute pentru produsele de olărit, cea mai importantă dintre ele fiind Găleşoaia. Satul s-a pierdut. A mai rămas un olar, meşteşugul nu a murit. Nici vasele frumos colorate.

Flori şi înflorituri

Prima dată mai grosiere, ulterior din ce în ce mai fine şi mai uşoare, de-a lungul timpului, lutul căpăta, din mâna olarului, forme tot mai frumoase şi mai limpezi, vase cu linii sinuoase şi curbe, clare. Apoi acestea au început să fie împodobite. Cu ce să le împodobească ţăranul dacă nu cu lucrurile importante din existenţa sa? Aşa au apărut florile şi înfloriturile, modelele vegetale, modelele solare, modelul şarpelui, care are nenumărate „traduceri” şi multe altele. Acum, vasele de lut nu fac decât să rezoneze cu memoria colectivă şi cu sângele străbunilor din venele noastre. Noi nu mai folosim astfel de obiecte. Doar le admirăm şi parcă, uneori, ne amintim foto 136din vremuri vechi, cum era când beam apă de izvor din ulcior.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here