Ulei de măsline, retras de la vânzare de Protecţia Consumatorului Gorj

383

30 de litri de ulei de măsline a fost retras de la comercializare în urma verificărilor efectuate de către comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. Din cei 24 operatori economici verificaţi, 10 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale, precum şi cu avertismente. Valoarea amenzilor se ridică la 28.000 lei.

Comisarii CJPC Gorj au efectuat conform Programului Tematic de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru trimestrul I, în perioada 17.02 – 28.02.2014 o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale calitatea, modul de comercializare şi etichetare a uleiului de măsline şi a măslinelor. “24 de operatori economici de pe raza judeţului au fost controlaţi, fiind verificată cantitatea de 83 L ulei de măsline şi 107,5 kg măsline. În urma acestor controale, comisarii au constatat cu abateri o cantitate de 49 L ulei măsline, respectiv 73,5 kg măsline la 10 operatori economici, fapt pentru care au fost aplicate 23 sancţiuni contravenţionale. Este vorba de 15 amenzi în valoare totală de 28.000 lei şi 8 avertismente”, a precizat Daniela Cornea, comisar-şef în cadrul CJPC Gorj.
De asemenea, comisarii au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru o cantitate de 30 L ulei măsline în valoare de 745 lei şi 9 kg măsline în valoare de 111 lei, precum şi oprirea definitivă de la comercializare pentru o cantitate de 3 kg de măsline în valoare 37 lei.

Informare incorectă a consumatorilor
Acţiunea de control a urmărit respectarea calităţii produselor comercializate: starea ambalajelor (integritate, etanşeitate); încadrarea în volumul net declarat; încadrarea uleiurilor de măsline în data durabilităţii minimale declarată de producători, respectarea normelor de transport, depozitare şi comercializare. Totodată, modul de respectare a prevederilor referitoare la informarea consumatorilor, respectiv respectarea prevederilor legale de etichetare. Concret, comisarii CJPC Gorj au constatat că pe eticheta produselor de la raft nu erau trecute denumirile corecte ale uleiurilor (ulei extravirgin, ulei din turtă de măsline, ulei de măsline extravirgin Bio). De asemenea, numele importatorului nu era vizibil şi lizibil pe eticheta produsului. O altă deficienţă a constat în neîncadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producători.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here