Focuri peste zăpezile din Ciuperceni

449

focurile peste zapezi (1)Sfântul Trifon a fost sărbătorit de către locuitorii din Ciuperceni, singurul loc în care se mai păstrează acest obicei. Cu focuri, muzică şi mâncare dar şi cu o

slujbă religioasă realizată lângă o troiţă, aşa au petrecut astăzi oamenii.

De Sfântul Trifon începe o purificare dar şi o aşteptare a primăverii, această zi fiind numită de unii oameni ziua rodului. De 18 ani încoace, în Ciuperceni, datorită medicului şi omului de litere Doru V. Fometescu, are loc sărbătoarea „Focurile de peste zăpezi” care, practic, învie acest obicei, uitat într-o perioadă.
Sfântul Trifon mai era sărbătorit şi în perioada interbelică însă, într-o perioadă bună, s-a renunţat la acest eveniment important în viaţa gospodarului român.
Slujbă relogioasă
Foarte încântaţi, sătenii se strâng, cu mic cu mare, şi nu lasă obieciul să moară sau să se piardă uşor. „Sunt pentru prima dată aici. Sunt interesat de astfel de obiceiuri aşa că mă bucur că am venit”, a declarat un profesor nou venit în sat. „Vin mereu, în fiecare an, de 18 ani de când a început să se ţină iar. Vin cu familia şi este foarte frumos”, a spus şi un sătean. După o slujbă religioasă care are loc la o troiţă ridicată pe locul fostului cimitir al satului, oamenii se strâng şi ascultă lăutarii care nu lipsesc şi, mai ales, închină un pahar de ţuică fiartă sau de vin şi mănâncă o bucată de cozonac.
Focul purifică
Din loc în loc sunt aprinse focuri care reprezintă purificarea şi dezgheţarea ogoarelor şi, mai ales, a viilor care, în această zi, sunt şi stropite cu apă sfinţită, obicei care se mai găseşte şi în alte zone ale focurile peste zapezi (2)Gorjului, în diferite momente ale anului, dar până în primăvară.
Prezenţi la această sărbătoare, oamenii de cultură s-au arătat interesaţi şi captivaţi de însemnătatea unor astfel de obiceiuri care se păstrează de când lumea. Prezent a fost şi poetul Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din Bucureşti, alături de Viorel Gârbaciu – directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu–Jiu.
Lansare de carte
Tot cu această ocazie, Doru V. Fometescu, sufletul manifestării, a lansat, la şcoala din localitate, o carte care poartă numele sărbătorii, „Focuri peste zăpezi”, obiceiul din satul respectiv reprezentând o inspiraţie lirică pentru scriitor. Volumul a fost lansat în prezenţa unor elevi ai unităţii de învăţământ care, în ciuda faptului că se aflau în vacanţă, au mers atât la sărbătoarea de la troiţă cât şi la lansarea de carte.
Volumul de versuri reprezintă o nouă realizare a lui Doru V. Fometescu, o invitaţie de întoarcere la satul natal, ca origine.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here