Criza din Crimeea/Ucraina: Reacții internaționale

462

UCRAINA | 01.03.2014 | Reacții internaţionale: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Statele Unite avertizează Rusia cu posibile consecinţe ale unei intervenţii în Ucraina. Reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor UE, luni. Armata ucraineană în stare de alertă.
Comunitatea internaţională a reacţionat la recentele evoluţii ale crizei din Ucraina şi la solicitarea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a trimite trupe ruse în ţara vecină până la „normalizarea” situaţiei.
UPDATE #2 23:30 Consiliul de Securitate ONU : apel la dialog direct
Secretarul General, General Ban Ki – moon, a chemat sâmbătă la dialog direct intre toate părțile implicate , pe fondul tensiunilor în creștere în regiunea Crimeea din Ucraina , în timp ce Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite poartă discuții urgente pentru a doua zi la rând cu privire la criză . Domnul Ban , care este programat sa vorbeasca cu presedintele rus Vladimir Putin, continuă să urmărească îndeaproape ” evenimentele serioase și cu desfasurare rapida ” din Ucraina , și este profund preocupat de deteriorarea situației .
” Secretarul general își reiterează apelul său pentru respectarea deplină și pentru păstrarea independenței , suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei „, purtătorul de cuvânt al lui a spus într-o declarație de presă .
” El solicită o restaurare imediată a dialogului calm și direct între toate părțile implicate pentru a rezolva criza actuală . „, se mai arată in comunicatul postat de Centrul de știri al ONU, sâmbătă noaptea târziu.
UPDATE #1 21:00Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei din Ucraina
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întruni în reuniune de urgenţă, sâmbătă seara, pe tema situaţiei din Ucraina, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, afirmă surse oficiale.
Reuniunea, a doua convocată de urgenţă în ultimele 48 de ore pe aceeaşi temă, va începe la ora locala 14.00 (21.00, ora României). Reuniunea intervine în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.
Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a îndemnat Rusia, sâmbătă, să renunţe la planul unei intervenţii militare în Ucraina şi să respecte reglementările internaţionale, informează AFP. „Regret decizia Rusiei de a utiliza forţele armate în Ucraina”, a declarat Ashton.
Decizia Consiliului Federaţiei Ruse de a autoriza trimiterea de trupe în Crimeea comportă „ameninţări reale la adresa integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei”, afirmă preşedintele Franţei, Francois Hollande, citat de AFP.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea „costuri”, fiind „profund destabilizatoare” pentru regiune.
Londra exprimă preocupare privind decizia Parlamentului rus, ce reprezintã o „ameninţare potenţial gravã” la adresa suveranităţii Ucrainei, apreciază ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de AFP.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a reiterat „preocuparea” pentru situaţia din Ucraina şi a discutat prin telefon cu premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, pe fondul ameninţărilor cu o intervenţie militară rusă, relatează AFP. Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles.
Armata ucraineană a fost plasată în stare de alertă, sâmbată seara, pe fondul ameninţărilor Rusiei. Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleg Turcinov, a plasat armata în stare de alertă, pe fondul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here