ALERTĂ Moscova: Consiliul Federației aprobă recurgerea la forță în Ucraina

533

Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului federal rus) a aprobat, sâmbătă, în cadrul unei ședințe extraordinare, recurgerea la forță în Ucraina, în urma unei cereri în acest sens a președintelui Vladimir Putin.
UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) să aprobe ‘recurgerea la armata rusă în Ucraina’ până la normalizarea situației din această țară, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. Având în vedere situația extraordinară din Ucraina și amenințarea ce apasă asupra vieții cetățenilor ruși, a compatrioților noștri, a efectivelor contingentului militar rus desfășurat în Ucraina (în republica autonomă Crimeea), conform unui acord internațional, (…), propun Consiliului Federației să autorizeze recurgerea la forțele armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situației social-politice din această țară’, precizează comunicatul citat de agențiile de presă ruse. Totodată, Vladimir Putin l-a însărcinat pe ministrul adjunct de externe Grigori Karasin să reprezinte președinția rusă la dezbaterea acestei propuneri în Consiliul Federației.
Rusia dispune de o forță armată importantă în Crimeea, peninsulă rusofonă în sudul Ucrainei: Flota rusă la Marea Neagră, care numără 20.000 de membri, își are baza la Sevastopol, conform unui acord între Moscova și Kiev. Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia de a fi desfășurat suplimentar mii de militari în Crimeea, republică autonomă marcată în ultimele zile de tensiuni separatiste.
Mai multe obiective strategice din Crimeea sunt deja sub controlul unor persoane înarmate și în uniforme fără semne distinctive. Acestea controlează aeroporturile din Simferopol (capitala republicii Crimeea), Sevastopol (unde se află baza rusă), Kirovskoe, precum și centrul orașului Simferopol, instalând drapelul rus pe mai multe clădiri publice ( AGERPRES )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here