Ion Popescu Voiteşti, comemorat ieri la Bălăneşti

525

popescu voitesti (41)O mică slujbă de pomenire la mormânt şi un pelerinaj la locul în care a trecut în nefiinţă. Aşa a fost comemorat ieri geologul Ion Popescu Voiteşti, la 65 de ani de la deces.
Reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Gorj, împreună cu preotul satului şi câţiva enoriaşi, care au participat şi la slujba de duminică, s-au strâns ieri la mormântul celui care a fost Ion Popescu Voiteşti.

De asemenea, aceştia au mers şi pe dealul de deasupra casei din Voiteşti, acolo unde, la data de 4 octombrie 1944, geologul a fost găsit fără suflare. Acum, acolo se găseşte o cruce care aminteşte acest lucru.

Monument de arhitectură degradat
În prezent, Casa memorială Ion Popescu Voiteşti, care se află în comuna Bălăneşti, este în patrimoniul Muzeului Judeţean Gorj. În ciuda faptului că este un superb monument de arhitectură, clădirea este foarte degradată, tencuiala fiind picată în multe locuri. „Am depus un memoriu la Consiliul Judeţean în urmă cu o lună şi jumătate şi aştept. Am cerut 5 miliarde de lei vechi. Dacă ar fi după mine şi mâine aş băga clădirea în reabilitare generală”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.
Dorina CIOPLEA
Ion Popescu Voiteşti s-a născut pe data de 18 noiembrie 1876, în Voiteşti, comuna Bălăneşti. Primele 5 clase le-a urmat în satul natal, o clasă la gimnaziul din Târgu Jiu şi, mai apoi, liceul în Craiova. Studiile superioare le-a absolvit la Bucureşti, la Facultatea de Ştiinţe, secţia ştiinţele naturii. Câţiva ani a predat în mai multe zone ale ţării, iar în 1910, în luna iunie, îşi susţine doctoratul la Paris. În toamna aceluiaşi an se căsătoreşte cu Elena, cea care îl va susţine mereu în munca de cercetător. Fiind ofiţer de rezervă, participă la campania din 1913 şi, mai apoi, la războiul din 1916 – 1918, ajungând la gradul de maior. Între 1936 şi 1941 predă la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti. Ion Popescu Voiteşti a lăsat în urma sa peste 140 de lucrări de specialitate, comunicări aferente congreselor din ţară şi, mai ales, din străinătate, contribuţii aduse în studiul zăcămintelor de sare, raporturile între sare şi petrol etc. Din 1941, Ion Popescu Voiteşti revine în satul natal, în casa pe care o construise cu numai un an în urmă, continuând să rămână la curent cu viaţa ştiinţifică a ţării. Inima marelui geolog a cedat în data de 4 octombrie 1944, pe un deal din apropierea casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here