Anchetă tărăgănată pentru moartea suspectă a unui octogenar

631

Familia unui cetăţean din Peştişani, care a decedat la vârsta de 80 de ani, aşteaptă de mai bine de o lună de zile rezultatul anchetei morţii lui Vasile Sprâncenatu din Hobiţa. Ancheta este făcută de Poliţia Peştişani şi Parchetul Local Târgu-Jiu. De altfel, familia a sesizat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj că octogenarul ar fi fost omorât, o dată cu decesul dar şi înainte, pe timpul spitalizării sale, dispărându-i acestuia o serie de bunuri şi bani, paguba fiind estimată de reclamanţi la câteva sute de mii de lei.

Vasile Sprâncenatu a decedat în 8 ianurie 2014 în casa surorii sale Elena Lăpădat din Hobiţa, comuna Peştişani. Vârstnicul avea nişte afecţiuni grave de sănătate, unele netratate. Cu toate acestea, fiica sa suspectează că mai mulţi ,,binevoitori”, rude şi apropiaţi, ar fi contribuit la grăbirea decesului celui care a fost scos din spital cu mai puţin de 24 de ore înainte de moarte. În plângerile făcute la cele două Parchete, fiica nominalizează ca şi potenţiali vinovaţi ai decesului lui Vasile Sprâncenatu şi a furturilor bunurilor sale pe mătuşa Elena Lăpădat, pe nepotul adoptiv al acesteia, Ovidiu Lăpădat, pe nepotul de văr Ilie Dogaru, pe Laurenţiu Rebedea şi pe Vasile Viezure, consăteni, dar şi pe Ana şi Adrian Benea care domiciliază în Bucureşti, ei fiind originari din Hobiţa. Fiica consideră că cei mai sus nominalizaţi ar fi profitat de diminuarea discernământului defunctului, datorată vârstei şi agravată de consumul de alcool, şi administrându-i băuturi cu sedative l-au jecmănit zilnic de bunurile şi banii săi. ,,Din când în când aceştia i-au aplicat şi rele tratamente, constând în bătăi şi agresiuni verbale”, susţine Felicia Sprâncenatu.
Banii la sacoşă

Fiica susţine că tatăl său nu mai avea, la momentul decesului, următoarele bunuri: covoare, butelii, mobilier, motosăpătoare, bijuterii, o moară electrică, bani, animale şi obiecte vestimentare. Toate acestea i-ar fi fost luate fie în timpul vieţii, în ultimele 6 luni, dar şi după deces. ,,Chiar şi cei reclamaţi nu tădăduiesc să avea discernământ diminuat dar şi că ţinea sume mari de bani lichizi în locuinţă cu ştirea tuturor. Mi s-a spus că tata avea un diplomat şi o sacoşă pline de bani în locuinţă şi îşi scosese chiar banii din conturi”, mai spune fiica.
Acesta menţionează că unii dintre suspecţi ar fi recunoscut aceste tranzacţii ,,dubioase” şi la rândul lor au acuzat pe alţii că ar fi profitat mai mult de pe urma lui Sprâncenatu.
,,Cu toată aşa zisa grijă faţă de tatăl meu, acesta trăia într-o mizerie cruntă şi nu şi-a folosit cea mai mare parte a pensiei pentru bunăstarea personală”, a mai specificat Felicia Sprâncenatu.

Poliţia Peştişani doarme, Moţa aşteaptă, Medicina Legală în stand-by
,,Cu toate insistenţele mele la ambele Parchete şi la Poliţia Peştişani nu s-a făcut mai nimic la sesizările mele. La ultima mea discuţie cu Ion Căplescu, şeful de Post din Peştişani mi s-a comunicat că având în vedere noile coduri de câteva săptămâni nu s-a mai făcut nicio audiere  pentru a se evita anularea declaraţiilor. Consider asemenea <<scuze>> complet nejustificate. Atât Poliţia Peştişani cât şi procurorii au recunoscut că starea de infracţionalitate în comună este foarte ridicată dar sunt multe dosare nefinalizate”, a declarat Felicia Sprâncenatu.
Ieri însă şeful de post a chemat totuşi reclamanta la poliţie urmare a insistenţelor acesteia de a rezolva cazul.
Procurorul Emil Moţa aşteaptă însă rezultatul anchetei de la Poliţia Peştişani, reprezentantul Parchetului Judeţean anunţând fiica reclamantă că a inaintat de mai mult timp adresă oficială în acest sens dar că nu a primit încă nimic.
Aceasta a cerut şi reluarea autopsiei defunctului dar după efectuarea ei femeia are dubii că s-ar fi recoltat toate probele. Felicia Sprâncenatu nu a primit încă un rezultat, spunându-i-se că poate aştepta chiar şi 6 luni pentru primirea unui rezultat concret.
Până acum, atât fiica, cât şi nepoata defunctului au întâmpinat numeroase ostilităţi din partea localnicilor, ,,în mod evident conectaţi cu suspecţii” cred acestea, motiv pentru care ambele consideră că din proprietatea decedatului vor dipărea şi alte bunuri fără care ele să fie anunţate. De altfel, furturile sunt comune şi repetate în zona respectivă.

Mătuşa a făcut scandal la poliţie
Felicia Sprâncenatu susţine că primii paşi în anchetă s-au făcut cu dificultate. Asta şi pentru că la audierea mătuşii Lăpădat Elena aceasta a făcut scandal în postul de poliţie, încercând să o lovească pe nepoata decedatului Zâna Sprâncenatu. ,,În ciuda vârstei înaintate aceasta îşi continuă practicile violente şi mincinoase. Ea a controlat ani de zile averea tatălui meu. Ţinea cheile de la locuinţa tatei amestecate cu ale ei”, spune fiica defunctului.
Elena Lăpădat şi restul acuzaţilor nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere în legătură cu reclamaţia şi ancheta făcută la adresa lor.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here