Pinoasa, închisă parțial! Termocentrala Rovinari, în pană de oameni calificați și fără suficient cărbune. 10.000 de lei amendă pentru ,,exploatare neconformă” la cariera Tismana!

1990

*Risc major și la cariera Roșia
*Inspectorii ITM Gorj continuă controalele în cariere

Șefii CEO vor da ,,cu subsemnatul” la Parchet, după ce cazul Pinoasa a ajuns la procurori. Și asta, după ce inspectorii de muncă de la ITM Gorj au închis cariera anunțând ieri că această măsură a fost luată din motive de siguranță, sesizând totodată și Parchetul. Sâmbătă, 2 august, un deal s-a prăbușit peste trei utilaje gigant, iar corpul de control al ministrului Energiei, ITM Gorj și Poliția investighează cauzele care au dus la dezastru. Până una, alta, inspectorii de muncă au găsit nereguli mari și la cariera Tismana.

În spațiul public, oamenii vorbesc despre vinovăția clară a cel puțin unui membru din Directoratul CEO, Cosmin Trufelea, responsabil pe parte minieră, care, spun salariații din UMC Rovinari, a impus la carierele Pinoasa și Tismana o tehnologie de lucru greșită. Cei doi reprezentanți din corpul ministerial de verificare au stat și ieri de vorbă cu specialiștii din cariere, urmând ca în raportul lor să ajungă la concluziile pe care le așteaptă ministerul Energiei, Sebastian Burduja.
Fiecare carieră a CE Oltenia are câte un reprezentat al serviciilor de sănătate și securitate în muncă, și de evaluare a riscurilor. ,,Directorul Trufelea nu a trimis reprezentanții securității în muncă să constate abaterile de la tehnologia de lucru în cariera Pinoasa? De ce n-a trimis reprezentanții serviciului riscuri să stabilească factorii de risc, înainte de dezastru? Pentru că doar nu era să se autoverifice, nu? Atunci vedeau și alții ce tehnologie de lucru a impus… Omul ăsta, în alte timpuri, era deja în pușcărie, ce să mai vorbim de demitere. Era demis și dus după gratii. Cei care conduc acum mineritul și energia din Gorj habar nu au de nimic, nu știu nimic, sunt incapabili și pun în pericol un întreg sistem”, spun salariații din carieră, care se așteaptă ca și la Roșia, la excavatorul 03 să se întâmple același fenomen.

Riscuri mari pentru Termocentrala Rovinari
Într-o astfel de situație, cu o parte a carierei Pinoasa închisă, unitate în care lucrează în jur de 800 de salariați, și care avea o producție zilnică de 4.000 de tone de cărbune, Termocentrala Rovinari riscă să-și închidă unul dintre cele două grupuri energetice cu care funcționează, din lipsa cărbunelui. Și asta, pentru că inspectorii au închis parțial cariera Pinoasa, dar au constatat nereguli și la cariera Tismana, amendând CEO cu 10.000 de lei pentru exploatare neconformă. De asemenea, la cariera Roșia sunt aceleași nereguli, în sensul că acolo a mai fost o surpare similară în urmă cu trei ani, iar pericolul pândește și la excavatorul 03. Cu alte cuvinte, în carierele care alimentează Termocentrala Rovinari nu se respectă elementele geometrice ale treptelor, așa cum am relatat aici: https://gorjeanul.ro/locurile-de-munca-de-la-cariera-pinoasa-in-pericol-lant-de-tragedii-sub-conducerea-lui-cosmin-trufelea/ , existând riscul ca acestea să fie închise parțial sau total. Mai mult, Termocentrala Rovinari se confruntă cu o acută lipsă de personal, fiind nevoie de cel puțin 20 de anhajări de personal calificat, mai ales că în 22 septembrie s-a anunțat că grupul 5 va fi pus în funcțiune. Deocamdată, termocentrala se luptă să funcționeze cu două grupuri, fără să mai aibă siguranța că va primi cantitatea de cărbune necesar. În aceste condiții, termocentrala, nu numai că va avea mari probleme în privința funcționării grupului 5, dar riscă să-și oprească unul dintre cele două grupuri care funcționează în prezent, neavând suficient cărbune și nici oameni.
,,La Termocentrala Rovinari, e nevoie urgentă de personal! Ar mai trebui încă vreo 20, pe puțin, dar meserii specifice, operatori turbină și cazan, rondieri, electricieni PRAM, generatoriști. Ăștia se fac în ani, pe vremuri 10 ani, nu mai există școli specifice. Așa că acum improvizam, pe cei care sunt în  pregătire nu mă pot încă baza. O să treacă șefii de tură, de secție, dispecerii centrali, la tablou”, a declarat directorul Termocentralei Rovinari, Laurențiu Ciurel, cu câteva zile înaintea dezastrului de la Pinoasa. După ,,incidentul” de la Pinoasa, acesta a declarat scurt: ,,Cea mai mare avarie din istoria mineritului. Un deal prăbușit peste două escavatoare”.
Iată comunicatul ITM Gorj, cu măsura de sistare a activității în sectorul afectat de dealul prăbușit peste excavatoare la Pinoasa: ,,Ca urmare a verificărilor efectuate cu ocazia cercetării incidentului periculos produs în data de 02.08.2024, în jurul orelor 21:30, la Sectorul Pinoasa al Carierei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia S.A., soldat cu avarierea mai multor echipamente de muncă în urma unei alunecări de teren, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul securității și sănătății în muncă au sistat, ieri, în data de 06.08.2024, activitatea de funcționare în zona cuprinsă și afectată de alunecarea de teren din cadrul acestui sector”, a precizat instituția.
Mihaela C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here