Detergent expirat sau neetichetat, depistat de CJPC Gorj

1981

Etichete false, lipsa descrierii conţinutului produselor, absenţa dozajului şi produse contrafăcute sunt doar câteva din neregulile depistate de inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Gorj. În urma controlului efectuat, s-au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale dintre care 6 cu amenzi în valoare totală de 6.400 lei şi 5 avertismente.

Firmele care pun în vânzare produse de detergenţi au fost prinse pe picior greşit de către comisarii de la Protecţia Consumatorului. 13 operatori economici de pe raza judeţului au fost verificaţi în ceea ce priveşte modul de comercializare a detergenţilor şi a altor produse considerate ca detergenţi (preparate auxiliare de spălare, balsam pentru rufe, preparate de curăţare, alte preparate de curăţare şi spălare). “În conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul I, în perioada 20-23.01.2014, comisarii CJPC Gorj au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea detergenţilor şi a altor produse de curăţat. Au fost verificaţi 13 operatori economici, 11 dintre aceştia fiind depistaţi cu abateri. Acestea au constat în: etichetare incompletă de pe detergenţi, concret, lipsea adresa producătorului şi termenul de valabilitate, neafişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, neafişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, precum şi neafişarea în mod vizibil a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care sunt autorizaţi să funcţioneze operatorii economici. Urmarea verificărilor efectuate la un număr de 11 operatori economici au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, dintre care un număr de 6 agenţi economici s-au ales cu amenzi în valoare totală de 6.400 lei şi 5 avertismente”, a precizat Daniela Michi, comisar-şef în cadrul CJPC Gorj.

Sfaturi pentru consumatori
Comisarii de la Comisariatul CJPC Gorj oferă următoarele sfaturi gorjenilor care doresc să cumpere detergenţi sau produse de acest gen. Să achiziţioneze detergenţi numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea nevoie în cazul unei eventuale reclamaţii. Să acorde o atenţie deosebită la achiziţionarea detergenţilor al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul mediu al unor astfel de produse, există riscul ca acestea să fie contrafăcute. Să ştie că ambalajul detergenţilor trebuie să menţioneze instrucţiunile de utilizare şi măsurile de precauţie speciale şi să le respecte. Înainte de a cumpăra un detergent să se gândească la scopul pentru care îl cumpără. Spre exemplu, detergenţii lichizi nu conţin agenţi de albire; pentru rufe albe sunt mult mai eficienţi detergenţii pudră tocmai datorită faptului că aceştia conţin astfel de agenţi. Să fie atenţi la instrucţiunile producătorilor cu privire la dozaj: eticheta sau ambalajul detergenţilor arată cantitatea necesară de detergent pentru cantitatea de rufe care trebuie spălată. În cazul folosirii maşinii de spălat rufe să opteze pentru detergenţi destinaţi acestor echipamente electrocasnice, concepuţi special pentru maşini manuale/automate de spălat. La alegerea unui detergent, trebuie avut în vedere ca acesta să fie cât mai “prietenos” cu mediul, pentru aceasta, trebuie verificat ce conţine: săpun sau substanţe tensioactive de origine vegetală sau animală care sunt mai biodegradabile decât cele pe bază de petrol, adjuvanţi ca silicaţi, citraţi sau zeoliţi (şi nu fosfaţi, EDTA – acid etilen-diamino-tetra-acetic şi sărurile acestuia, NTA – acid nitrilotriacetic şi sărurile acestuia, care poluează mediul), agenţi de albire: percarbonat de sodiu (şi nu perborat de sodiu şi azuranţi optici), coloranţi, enzime (acestea nu prezintă risc pentru mediu, dar pot fi la originea iritaţiei pielii). Să nu ţină detergenţii şi produsele de curăţat în dulapuri sau rafturi la îndemâna copiilor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here