Gorjul, sub zăpezi

694

Prima ninsoare din acest an a paralizat parţial Gorjul. Viscolul şi zăpada au transformat weekend-ul într-un coşmar pentru cei care au fost nevoiţi să plece cu maşinile de acasă, dar şi pentru transportatori. Zăpada şi viscolul au fost însoţite de o serie de alte probleme, de la pene de curent, circulaţie închisă pe anumite drumuri, circulaţie feroviară oprită pe Defileul Jiului, o persoană a decedat de frig şi până la numeroase apeluri la ambulanţă.

zapada1Străzile şi mai ales trotuarele din Târgu Jiu au devenit aproape impracticabile în ultimele trei zile din cauza ninsorilor căzute. Dacă în cartiere, oamenii înarmaţi cu lopeţi şi-au făcut potecă şi au deszăpezit trotuarele din faţa blocului, reprezentanţii primăriei au fost depăşiţi de situaţie. Acest fapt a creat destule nemulţumiri printre cetăţeni, drumurile printre blocuri fiind impracticabile.

zapada2În beznă din cauza vremii
Ninsorile căzute în ultimele trei zile au lăsat fără curent electric mai multe localităţi de pe raza judeţului. Este vorba despre localitatea Cerna Sat, satele Curpen, Vălari şi localitatea Stăneşti, locuitorii din comunele amintite rămânând timp de mai multe ore în beznă. De asemenea, şi Centrul de Pneumoftiziologie Dobriţa a fost afectat de întreruperea de energie electrică.
zapada7Începând de pe data de 24 ianuarie 2014, ora 18:00 şi până duminică 26 ianuarie 2014, ora 18:00, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, şi judeţul Gorj s-a aflat sub atenţionare meteorologică de Cod Portocaliu. Stratul de zăpadă a depăşit 40 cm, iar vântul a suflat cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.
Tocmai de aceea, Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj a într-unit Comandamentul de iarnă în două zile consecutive. În cadrul videoconferinţei, prefectul judeţului, Claudiu Teodorescu a prezentat şi transmis situaţia căderilor masive de zăpadă autorităţilor de la nivel naţional. De asemenea, Teodorescu recomandă tuturor gorjenilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, trebuie să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate. În acest moment pe toate drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă. De asemenea, în aceste condiţii de iarnă, trebuie să-şi echipeze corespunzător autovehiculele (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.)

zapada6Măsuri în trafic
Cei care sunt blocaţi în trafic în afara localităţilor, pe timp de viscol, trebuie să ia următoarele măsuri: să pornească luminile de avarie; să anunţe evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde au rămas blocaţi. Să rămână în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să îi salveze. Să nu părăsească autoturismul dacă nu văd în apropiere o clădire în care ar putea să se adăpostească. Să pornească motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Să cureţe periodic zăpada de pe ţeava de eşapament. Să pornească lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să îi localizeze.
Totodată autorităţile au fost alertate să intervină în cazul persoanelor care necesită dializă, gravidele şi persoanele nevoiaşe, vulnerabile în această perioadă.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat asigurări că în localităţile care au rămas în pană de curent s-a intervenit prompt. O altă situaţie delicată a existat şi pe Defileul Jiului, unde două trenuri marfare au rămas blocate câteva ore, după ce doi copaci au căzut pe calea ferată.

zapada5Trenuri blocate şi circulaţie anulată
Două trenuri de marfă şi o garnitură Săgeata Albastră au rămas, sâmbătă blocate pe Defileul Jiului, după ce liniile au fost blocate de căderea unor copaci. Lucrătorii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au intervenit pentru a îndepărta copacii căzuţi pe calea ferată, circulaţia feroviară fiind oprită aproximativ o oră şi jumătate.
De asemenea, 19 trenuri au fost anulate pe mai multe rute din sudul ţării, a precizat, în cadrul comandamentului de iarnă de la Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
Trenurile anulate circulau pe rutele Bucureşti Nord – Constanţa, Buzău – Făureni – Ţăndărei, Bucureşti – Urziceni, Ploieşti – Urziceni, Bucureşti – Piteşti – Craiova şi Bucureşti – Râmnicu Vâlcea.
În situaţia anulării unui tren, pasagerii vor fi redirecţionaţi către alte trenuri care au aceleaşi destinaţii, a anunţat CFR Călători.
Solicitările de restituire a contravalorii biletelor pentru perioada 24 – 27 ianuarie se vor derula astfel: se va restitui întreaga contravaloare a biletelor la solicitarea pasagerilor (pentru parcursul neefecutat) la trenurile care înregistrează întârzieri, iar în situaţia în care apar modificări în circulaţia trenurilor la care pasagerii au bilete valabile, se pot efectua călătorii cu alte trenuri sau pe alte rute fără plata diferenţelor tarifare.
În trenuri se pot cumpăra bilete la tariful de la casele de bilete, în situaţia în care pasagerii nu au timp să-şi cumpere din cauza modificărilor de circulaţie.
Întrucât există în continuare posibilitatea apariţiei de modificări/perturbări în circulaţia trenurilor, pasagerii sunt rugaţi ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească.

zapada4Şcoli închise
Ministrul Educaţiei a luat măsura închiderii şcolilor şi grădiniţelor din judeţele care în ultimele două zile s-au aflat sub avertizare de Cod Galben sau Portocaliu. Ion Işfan, inspectorul general şcolar din judeţul Gorj, a declarat că decizia de a deschide unităţile de învăţământ începând de marţi va fi luată de fiecare director.
În Gorj funcţionează 111 unităţi de învăţământ preuniversitar în care sunt înscrişi aproximativ 58.000 de elevi. „În judeţ nu sunt probleme mari, însă pentru siguranţa elevilor, dar şi ca urmare a ordinului emis de Ministerul Educaţiei, s-a decis ca şcolile şi grădiniţele să fie închise”, a precizat Inspectorul general al IŞJ Gorj.

zapada3Examene amânate
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu a vorbit cu toţi rectorii de universităţi pentru a da posibilitatea studenţilor din zonele afectate de vremea nefavorabilă, care nu pot ajunge la examene, să le susţină la o altă dată. Potrivit lui Mihnea Costoiu, Universităţile din Bucureşti, Târgovişte şi Piteşti îşi vor suspenda cursurile. “Am vorbit cu toţi rectorii astfel încât să dăm posibilitatea studenţilor care nu pot să se prezinte la examene să le susţină la o altă dată”, a precizat ministrul. Universitatea din Craiova încă nu a suspendat cursurile, dar studenții care au examene și nu pot ajunge să le susțină le pot reprograma.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here