Negocierea CEO pentru exproprierea celor 16 gospodării din Roşia de Amaradia, într-un punct mort

430

Proprietarii a 30 de hectare de teren din localitatea Roşia de Amaradia, aflaţi la graniţa cu Alunu, ale căror gospodării, 16 la număr, sunt vizate de Complexul Energetic Oltenia(CEO) în vederea exproprierii, au stopat de aproape trei săptămâni negocierile cu reprezentanţii CEO. Deşi proprietarii terenurilor dorite de CEO au încheiat un fel de acord de principiu cu negociatorii, deţinătorii celor şase case aflate pe întreaga suprafaţă supusă exproprierii au stopat de tot discuţiile. Oamenii sunt nemulţumiţi că CEO ar vrea să le preia doar o parte din gospodării, necesare pentru realizarea căii de acces a excavatoarelor de la Berbeşti, dar şi pentru preţurile discutate la hectar şi construcţii. Primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, este şi el de partea cetăţenilor nemulţumiţi de negocieri şi crede că trimişii CEO poartă discuţii cu oamenii în lipsa banilor necesari achiziţionării proprietăţilor lor şi a unei strategii pe baza căreia să se preia, cu adevărat, suprafaţa de 30 de hectare de teren din localitate.

Ministerul Energiei a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru Complexul Energetic Oltenia în care se arată că CEO doreşte să achiziţioneze 43,7 hectare de teren şi 78 de gospodării din două localităţi din judeţele Gorj şi Vâlcea, în vederea continuării producţiei de lignit în perimetrul Amaradia-Tărâia. În proiect este cuprinsă astfel intenţia de expropriere a 16 gospodării din Roşia de Amaradia, care se află la marginea comunei, la graniţă cu localitatea vâlceană Alunu, proprietăţi care se întind pe o suprafaţă de 30 de hectare de teren. Gospodăriile cuprind doar şase locuinţe civile, şase case, în rest terenul fiind agricol.
În Vâlcea vor fi supuse exproprierilor CEO, 62 de gospodării.

Secretarul de stat Popa, în comisia de contestaţii
Acelaşi proiect de Hotărâre de Guvern stabileşte şi componenţa comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de unii proprietari. Preşedintele comisiei va fi secretarul de stat Maricel Popa, iar membri sunt trei reprezentanţi ai Direcţiei pentru Resurse Energetice, primarul comunei Alunu din judeţul Vâlcea şi trei dintre proprietari, aleşi prin tragere la sorţi. “În temeiul prevederilor Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, prin Hotărârea Guvernului nr. 1578/.2005 s-a declarat utilitatea publică a lucrării de interes naţional «Menţinerea şi dezvoltarea capacităţii de producţie a câmpului minier Amaradia – Tărâia, etapa a II-a, carierele Berbeşti şi Olteţ, judeţul Vâlcea». În urma apariţiei acestui act normativ, a fost demarată faza premergătoare procedurii de expropriere, conform prevederilor art. 12 şi 13 din Legea nr. 33/1994, prin notificarea propunerilor de expropriere şi a ofertelor de despăgubire către un număr de 200 de proprietari (persoane fizice) ai imobilelor (terenuri şi construcţii) aflate în perimetrul de execuţie a lucrării de interes naţional menţionate şi, totodată, în perimetrul licenţei de concesiune a activităţii miniere de exploatare nr. 2463/2001, al cărei titular este operatorul economic Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. Tg.Jiu”, se arată în nota de fundamentare.

Hectarul de teren expropriat, între 25.000 şi 40.000 de lei
Cert este că proprietarii din Gorj ai terenului dorit de CEO au fost contactaţi şi chemaţi la negocieri. Primarul Cotojman susţine că oamenilor li s-a propus pentru fiecare hectar de teren o sumă cuprinsă între 25.000 şi 40.000 de lei. “Depinde ce au avut pe terenul ce trebuia suspus exproprierii. Dacă oamenii au avut păşune li s-a propus cam 25.000 de lei pe hectar, din care să nu uităm că li se va lua o parte, iar dacă terenul avea culturi li s-a oferit până la 40.000 de lei pe hectar”, a explicat primarul Cotojman.
În ce priveşte terenurile pe care se află case, loc în care s-au şi stopat negocierile, aici s-a oferit cam 3 miliarde de lei vechi pe o casă fără prea multe modernizări, preţul crescând în funcţie de vechimea construcţiei.
“Negocierile s-au oprit însă de aproape trei săptămâni. Cam şase proprietari au stopat discuţiile, sunt proprietarii caselor de altfel, nemulţumiţi de ce li s-a oferit. Oamenii sunt nemulţumiţi şi că li se ia parţial din proprietăţi deoarece CEO are nevoie doar de un drum pe proprietăţile lor, care se va realiza pe o parte din acestea. Pentru restul, proprietarii rămân cu ele, deşi urmare a drumului proprietăţile vor fi izolate. Am încercat să le spun celor de la CEO că, normal ar fi să le ia proprietăţile în întregime, deoarece oamenii nu mai au ce face cu restul terenurilor sau gospodăriilor expropriate parţial. Dar eu am vorbit, eu am auzit..”, a spus, dezamăgit, edilul local.

“Nu se va face nicio expropriere. Sunt doar discuţii, pentru ochii lumii”
Primarul din Roşia de Amaradia nu se limitează să fie doar dezamăgit şi spune franc că nu are încredere că se face de fapt vreo expropriere. “Personal nu mai cred nimic. Cei de la CEO sunt neputincioşi în ce priveşte actul managerial. Nu se vrea să se facă de fapt exproprierea, pentru că, din ce văd, ei nu oferă cetăţenilor nimic. Ei vor o mică suprafaţă de la cetăţeni, iar oamenii sunt nemulţumiţi. Le-am recomandat să ia toată suprafaţa de teren. Mi s-a spus că nu pot lua tot”, a completat primarul.
Edilul susţine că problemele cu mineritul la Roşia de Amaradia sunt, de fapt, mult mai mari. Alţi 200 de cetăţeni din comună nu au primit banii pe uzufruct de la CEO, deşi au dat terenurile mineritului, pe baza unui acord de principiu. “De aproape un an, oamenii nu au luat nimic, tot aşteaptă. Au semnat o convenţie, terenurile nu le-au mai putut lucra. Nu au ce da la animale acum pentru că ei credeau că iau banii pe uzufruct. Şi nu au luat nimic. Aşteaptă de ..mai se face anul”, a mai specificat primarul.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here