DNA Bucureşti corespondează cu un decedat din Borăscu

447

Nicolae Ilea, localnic din comuna Borăscu, sat Scoruşu, mort în 1992, a primit, recent, la fostul domiciliu, nu la cimitir, un răspuns de la procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DNA Bucureşti. Este vorba însă despre rezoluţia unui dosar realizat pe baza unei plângeri făcute de fiul acestuia. Deşi reclamantul nu are nici măcar acelaşi prenume cu decedatul, Aurel Ilea a fost vitregit de la primirea răspunsului de la DNA, procurorii Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie preferând să corespondeze cu tatăl acestuia, decedat. Din fericire răspunsul trimis mortului nu mai poate nici să-l bucure, nici să-l întristeze pe cel trecut de mai bine de două decenii din lumea celor vii. Fiul roagă însă, ironic, reprezentanţii DNA să-i înmâneze totuşi personal tatălui său decedat rezoluţia la dosarul în cauză, în termen legal, pentru ca adresantul documentului să-l poată contesta, la instanţă, în termenul legal.

Aurel Ilea, în vârstă de 57 de ani, a adresat o plângere la DNA Craiova în legătură cu un pod realizat pe raza localităţii Borăscu, construcţie care nu ar corespunde, potrivit reclamantului, cu proiectul realizat de Primăria Borăscu. Mai precis, podul “Gelea” a fost finalizat în anul 2011 de către firma Ydail Construct SRL, aparţinând fostului primar din Turceni, Ion Iordache. Firma lui Iordache a realizat construcţia, nerespectând proiectul, susţine Ilea, deoarece proiectul ar fi prevăzut ca această construcţie să aibă o lăţime de 6 metri, dar s-a realizat un pod cu o lăţime de 4 metri şi o lungime de 61 de metri. Chiar dacă podul este mult mai îngust, pe acesta intrând doar o maşină mică, firma ar fi încasat banii pe lucrarea de 6 metri. După ce a sesizat cauza Primăriei Borăscu, care nu a luat măsuri nesancţionând firma constructoare, omul s-a adresat anchetatorilor. Mai precis DNA Craiova, procurorii de aici trimiţând cauza DNA Bucureşti.

DNA răspunde mortului
În septembrie, după ce cauza mai complexă se disjunge şi ajunge să fie cercetată şi de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, DNA Bucureşti transmite răspunsul său nu solicitantului ci tatălui acestuia, decedat. Prin rezoluţia în cauză, procurorii DNA îi transmit mortului că cercetarea cauzei cu podul nu ar cam fi de competenţa lor. Asta deoarece fondurile folosite la realizarea construcţiei sunt guvernamerntale şi nu de la Uniunea Europeană. “În aceste condiţii, nefiind vorba de o finanţare din bugetul UE, ci o suspiciune de fraudă în raport cu art.18 al.1-3 din Legea nr. 78/2000, procurorii de caz au procedat corect declinând cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru pentru cercetări în raport cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 246 C.P.”, se arată în rezoluţia DNA, transmisă, din eroare, lui Nicolae Ilea şi nu lui Aurel Ilea, fiul reclamant.

Fiul face contestaţie, în locul mortului
Deşi răspunsul DNA nu i-a survenit lui, reclamantul de drept, Aurel Ilea anunţă că va face în termenul legal contestaţie la ordonanţa procurorului DNA. “Nici procurorii DNA nu au înţeles că de fapt în proiect nu este greşită, intenţionat, nu numai realizarea dimensiunilor podului, ci şi locaţia unde podul trebuia amplasat. Astfel, dacă în proiect scria că podul trebuia să facă legătura între Menţi din Dos şi comuna Borăscu, în fapt nu numai că nu s-a respectat locaţia, ci podul s-a realizat în punctul Gelea, situat la zece kilometri de locul indicat în proiect. Mai precis podul s-a făcut în altă parte şi face legătura între Borăscu şi Mănăstirea Dealul Mare. Oare cei ce au făcut recepţia podului nu au văzut aceste diferenţe crase dintre proiect şi ce era la faţa locului”, se întreabă Ilea.
“Voi contesta ordonanţa DNA chiar dacă a primit-o tatăl meu decedat, care nu este parte în dosar. Făcând haz de necaz am constatat însă cu câtă lejeritate se poate greşi chiar şi la DNA”, a completat Ilea care a explicat şi motivul pentru care va ataca rezoluţia procurorului DNA. “Cei de la DNA Craiova nu ne-au primit documentaţia privind podul pentru care am făcut reclamaţie. Nu îmi explic cum au cercetat cauza atâta timp cât nu aveau documentele pe care eu i le-am pus la dispoziţie. Mi s-a spus că vor face şi fără documentele în cauză cercetări, dar s-a dovedit că nu au făcut nimic”, a conchis Ilea.

Primăria Borăscu a dat în judecată mortu’
Eroarea făcută de procurorii DNA nu pare aşa gravă la Borăscu, localitate unde inclusiv reprezentanţii primăriei au dat în judecată un mort pentru un teren pentru care oficialii îi eliberaseră în timpul vieţii titlu de proprietate.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here