96 de copii cu păduchi, în şcolile gorjene

398

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a efectuat triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ din judeţul nostru. Astfel, controalele în grădiniţe, şcoli, licee şi centre de plasament au început încă din primele zile de şcoală şi s-au finalizat recent. Au fost depistaţi 96 de copii cu păduchi şi 271 cazuri de viroze. În total, reprezentanţii DSP Gorj au verificat 55.623 de elevi şi preşcolari.

Ca de fiecare dată, la început de an şcolar, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj demarează verificările în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului nostru. În acest an au trecut prin mâinile celor de la DSP peste 55 de mii de copii, surprizele neîntârziind să apară. Au fost depistate aproape o sută de cazuri de pediculoză şi peste două sute de viroze. Cei mai mulţi elevi cu păduchi au fost găsiţi în unităţile de învăţământ din mediul urban, majoritatea cazurilor aflându-se în rândul elevilor de şcoală generală. Din fericire, în urma recontrolului situaţia a fost una pozitivă, problemele depistate fiind rezolvate. „Triajul epidemiologic s-a finalizat. Am verificat un număr total de 55.623 elevi şi preşcolari. Dintre aceştia, 96 de copii au fost depistaţi cu pediculoză, 62 provenind din mediul urban şi 34 din rural; din cei 96 de copii, 14 sunt la grădiniţe, la şcoli generale – 71 şi la licee – 11. După recontrol nu au mai fost găsiţi cu probleme”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Aproape 300 de viroze în rândul copiilor
Începutul de an şcolar a venit şi cu o creştere a numărului de copii răciţi. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, numai la triajul epidemiologic au fost depistaţi 271 de copii cu viroze. „Pe lângă cazurile de pediculoză, au mai fost şi 271 copii răciţi, cu viroze. În această perioadă, riscul de îmbolnăvire este mai mare, factorii favorizanţi accentuându-se. De aceea, este foarte important să ne protejăm şi să ne luăm toate măsurile necesare prevenirii îmbolnăvirii”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here