Patru candidaţi din Gorj la examenul de capacitate al magistraţilor stagiari

429

Lista candidaţilor care pot participa la examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari a fost publicată la începutul acestei săptămâni pe site-ul Institutului Naţional al Magistraturii (INM). Pe această listă se regăsesc şi patru candidaţi din Gorj, doi judecători şi doi procurori. Probele de concurs urmează să se desfăşoare în octombrie.

În total, la examenul de capacitate al magistraţilor stagiari au fost admişi să participe 182 de candidaţi. Patru dintre aceştia, doi judecători şi doi procurori, sunt gorjeni. Este vorba de Negroiu Rebecca – Zinca (Judecătoria Târgu-Jiu), Niţu Nicoleta (Judecătoria Novaci), Birtoc Mihai Dorin (Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu) şi Bojin Marian Daniel (Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu). La examen s-au putut înscrie judecătorii stagiari şi procurorii stagiari, respectiv personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor al cărui stagiu se va împlini până în ultima zi a examenului de capacitate. Pentru înscriere, candidaţii au trebuit să depună la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) următoarele documente: cerere de înscriere tipizată, diploma de absolvire a INM, referatele de evaluare şi avizul consultativ al preşedintelui curţii de apel sau, după caz, al procurorului general al parchetului de pe lângă acestea, precum şi fişa de stagiu în original. În cazul personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor a fost necesară şi anexarea unui referat de evaluare întocmit de către conducătorul compartimentului în care stagiarul îşi desfăşoară activitatea, avizat de conducerea instituţiei în cauză.

Probele încep în octombrie
Examenul de capacitate va consta în probe scrise şi orale, de verificare a cunoştinţelor teoretice şi practice.
Proba scrisă la drept civil şi drept procesual civil se va desfăşura în data de 5 octombrie, urmând ca a doua zi candidaţii să susţină proba scrisă la drept penal şi drept procesual penal. În perioada 26 octombrie – 6 noiembrie se vor desfăşura probele orale la fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază (din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal si dreptul procesual penal), organizarea judiciară şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Potrivit calendarului stabilit de INM, rezultatele finale obţinute de magistraţii stagiari la examenul de capacitate vor fi afişate în data de 7 noiembrie.
Candidaţii declaraţi admişi la examenul de capacitate vor avea dreptul, în ordinea mediilor, să îşi aleagă posturile la judecătorii, în termen de 15 zile de la publicarea posturilor vacante în Monitorul Oficial.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here