Leuştean pune capacul pe căminul de bătrâni de la Novaci

628

Sindicatele din sănătate de la Gorj sunt revoltate cu privire la decizia edilului de Novaci, Dumitru Leuştean, legată de preluarea la secret a căminului de bătrâni din localitate de către un ONG din Bucureşti. Conducerea organizaţiei din capitală ar urma să trimită în şomaj angajaţii instituţiei, păstrând doar trei infirmiere şi două asistente din cei 22 de angajaţi ai căminului, salariaţi care oricum nu şi-au mai luat salariile de trei luni de zile. Potrivit liderului de sindicat Toma Breben, nici prefectul, Claudiu Teodorescu, nu ştia de decizia autorităţilor locale din Novaci.

La Căminul de bătrâni de la Novaci problemele par să nu îşi mai găsească rezolvarea. Sindicatele, prefectul şi autorităţile locale din Novaci spuneau, cu puţin timp în urmă, că azilul va fi preluat de către Mitropolia Olteniei, astfel, locurile de muncă ale angajaţilor vor fi păstrate. Ceea ce nu s-a şi întâmplat.
Sorin Torop, vicepreşedintele CNSLR Frăţia Gorj, susţine că această preluare se face în mod netransparent. Acesta se teme de soarta salariaţilor care au mai rămas în instituţie, dar şi de cea a celor 9 bătrâni rămaşi la Novaci. „Ne deranjează modul în care a fost atribuit căminul de bătrâni de la Novaci acestei firme din Bucureşti. În urma unor discuţii pe care le-am avut cu primarul localităţii şi prefectul judeţului problema căminului părea rezolvată. Asta deoarece azilul urma să fie preluat de Mitropolia Olteniei. Dar dintr-o dată s-a luat altă hotărâre, fără ca noi să fim anunţaţi. Cei din firmă au fost ieri acolo, au testat angajaţii, cărora li s-a spus că de luni vor intra în şomaj. Ba mai mult aceştia au restanţe salariale. Nu şi-au luat salariile de 3 luni. Este ilegal ce vor sa facă cei de acolo”, a declarat Sorin Torop, vicepreşedintele CNSLR Frăţia Gorj.

Decizia Consiliului Local, atacată în instanţă
Liderul sindicatului reprezentativ, Toma Breben, mai spune că va face tot posibilul pentru a salva căminul de bătrâni de la Novaci şi, automat, va apăra drepturile celor 22 de angajaţi. Acesta a depus de altfel o sesizare la ITM pentru a stopa încălcarea drepturilor angajaţilor.
“Am rămas uimit despre ceea ce a făcut primarul şi conducerea, acolo. S-a vorbit una, s-a făcut alta. Nu este legal ca angajaţii să intre în şomaj. Am făcut sesizare la ITM mâine(n.r. astăzi) la prima oră, ne-au promis că vor face verificări. Să îi oblige ITM-ul să achite salariile, iar după să închidă. Firma de la Bucureşti este de fapt un ONG al doctorului Dumitrescu şi se numeşte „Asociaţia Sfântul Toma”. Acesta mai deţine încă 5 aziluri în ţară. Totul s-a făcut anapoda fără să ne anunţe. O să acţionăm în instanţă decizia Consiliului Local. Este o instituţie a statului nu un SRL al primarului”, a declarat Toma Breben.
Surse din cadrul Primăriei Novaci, relatate de presa locală, susţin că aleşii locali ar fi bătut palma cu firma din Bucureşti pentru transformarea instituţiei de protecţie socială de la Hirişeşti într-un loc de agrement, iar beneficiarii rămaşi cazaţi urmează să fie direcţionaţi spre alte cămine cu acelaşi profil.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here