9 zile, fără curent electric în Colonia ACH Gureni

439

Starea explozivă de la Colonia ACH Gureni, comuna Peştişani, este pe cale de a se agrava. Nişte oameni amărâţi stau de vreo 10(zece!) zile fără curent electric şi nu este sigur că începând de astăzi, luni, 17 iunie, vor avea. De la cele scrise anterior, lucrurile s-au agravat. Poliţia a intrat pe fir, iar viceprimarul Ilie Fuiorea a început să dea cu subsemnatul.

Plângere penală, cu dus-întors!?
Poate părea o banalitate, dar o Plângere penală a fost depusă de Asociaţia de locatari „Valea Bistriţei” Gureni, comuna Peştişani, încă de miercurea trecută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gorj, undeva pe lângă Pasarelă, de către reprezentantul legal Cornel Jancă, în calitate de preşedinte al asociaţiei, în solidar cu un număr de 61 de locuitori ai coloniei ACH Gureni. Mă rog, tabelul anexat este semnat de 55 de locuitori.
Cei din Gureni fuseseră chemaţi joia trecută spre a li se da numărul de înregistrare. Nu l-au primit, dar începând cu acea zi, fatidică pentru cei vinovaţi, plângerea penală a ajuns la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj. Iar de data aceasta, cu poliţia nu-i de joacă.

Consilierii locali una spun, vicele Ilie Fuiorea alta face!
Trei şedinţe extraordinare ale Consiliului Local Peştişani – ca-n zicala cu “ţara arde şi baba se piaptănă” – ar fi trebuit să dezbată nu problemele stringente ale comunităţii. Ci cu totul altceva, cum ar fi concesionarea exploatării unei cariere de piatră – tot la Gureni – către o firmă ţinută la secret. Numai că mulţi consilieri nu doreau să-şi lege numele de încă o ilegalitate, refuzând nu doar votul ci şi prezenţa la asemenea afaceri cu care nu sunt de acord. Mai ales că acea Carieră de piatră s-ar face la 106 metri de ultima casă din Gureni, spre Nord, exact acolo unde sunt pensiuni şi vile ale unor mari mahări ai judeţului Gorj.
Ei, adică aleşii locali s-au întâlnit la sediul Primăriei Peştişani, dar absenta exact viceprimarul Ilie Fuiorea. La precedenta şedinţă hotărâseră să meargă cu toţii la Colonia ACH Gureni – unde se simţea apariţia unei situaţii explozive -, dar şi să discute-dialogheze cu sătenii despre presupusa carieră de piatră!
În Colonia ACH Gureni au mai ajuns doar atâţia consilieri locali cât să-i numeri pe degetele de la o mână. Oricum, nu aveau puterea şi nici forţa de convingere necesare. Iar în satul Gureni nu s-a mai mers deloc.
Cu toate acestea, noaptea – pe la 21,30-22,00 – viceprimarul Ilie Fuiorea, însoţit de un cetăţean al comunei care-l sfătuieşte prost, au ajuns în Colonia ACH Gureni. Căutau o copie a plângerii penale! Măi, să vezi! Oare se simţeau – măcar în ceasul al doisprezecelea – vinovaţi? Măcar unul dintre ei. Mă refer la acela care înstrăinase transformatorul comunei, făcându-l cadou unei firme acre-ar fi fost fraieră să nu-l primească.

Ce se scrie în Plângerea penală?
Sigur, nu-s convins că plângerea penală este perfectă. Ba chiar generalizarea şi lipsa adresabilităţii – deci precizarea unuia sau a unor vinovaţi – mi se pare o scăpare.
În Plângerea penală citim că este „Împotriva funcţionarilor din Primăria Peştişani, precum şi a celor din cadrul Serviciului Public de Gospodărire Comunală (Cel ce acum se numeşte SC UTIL-BONUS SRL! Protocolul semnat de administratorul Ilie Fuiorea fiind un fals, ca şi ştampila folosită), care se fac vinovaţi de înstrăinarea postului electric de transformare aparţinând Coloniei ACH şi ajuns în proprietatea SC SUCCES NIC COM SRL. În fapt, suntem circa 200 locuitori care locuim în 84 de unităţi locative dispuse în 9 barăci. Noi locuim din anul 1974 în aceste barăci, fiind de fapt muncitori la SC HIDROCONSTRUCŢIA SA, care am lucrat la cele două baraje construite pe Valea Bistriţei şi moştenitorii acestora. Până în anul 2005, Colonia ACH Gureni a fost administrată şi gospodărită de către Hidroconstrucţia, dar în 2005 Colonia a fost predată către Primăria Peştişani cu titlul gratuit, având regim de locuinţe sociale.
Deşi cea mai mare parte dintre locuitori sunt cu plata la zi a curentului electric, fapt pentru care începând cu data de 08.06.2013, orele 9,30, ne-a fost sistată furnizarea energiei electrice în Colonie fără nici un preaviz prealabil.(…)”

Culmea ipocriziei lui Ilie Fuiorea
Actualul viceprimar al comunei Peştişani, Ilie Fuiorea, deţinea la data de 03.10.2011, funcţia de administrator al SC UTIL-BONUS SRL. Totuşi, el a semnat că ar fi administratorul Serviciului Public de Gospodărire Comunală Peştişani ce fusese desfiinţat cu un an sau doi înainte.
Deşi Protocolul este înregistrat – doar pe hârtie – cu nr. 326/03.10.2011 – aşa cum l-am publicat într-unul din numerele anterioare ale Gorjeanului, acest număr – 326! – nu figurează în registrul de intrări-ieşiri al SC UTIL-BONUS SRL. Tot joia trecută, actualul administrator al SC UTIL-BONUS SRL, Cosmin Bojincă, a fost chemat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gorj să-l aducă în copie sau original. De care-a făcut rost de la un fost angajat al SC UTIL-BONUS SRL.
Tot săptămâna trecută, dar vineri, vreo trei oameni de la firma care deţine Transformatorul trifazic, între care şi administratorul Liviu Şendroiu, au mers în Colonia ACH Gureni să vadă care-i starea de spirit a oamenilor.
Nu-i exclus ca, începând de astăzi, Colonia ACH Gureni să primească iar curent electric pentru încă o lună. Numai că, prin acest subterfugiu, situaţia conflictuală nu va fi rezolvată.
(Va urma)
Ion Predoşanu

P.S. De cercetat ar fi dacă-i adevărată varianta conform căreia, la câteva zile după ce-a dat degeaba Transformatorul trifazic, administratorul Ilie Fuiorea să fi cerut aprobarea Consiliului Local din 2011. Tot ce-i posibil!(Ion Predoşanu)

Pentru a vedea documentele daţi clic pe poză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here