Memorandumul pentru investiţia de un miliard de euro a primit girul Consiliului de Supraveghere

433

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia (CEO), întrunit în această săptămână, a aprobat memorandumul semnat în decembrie privind investiţia de un miliard de euro al China Huadian Engineering. Chinezii au primit astfel undă verde pentru realizarea acestei investiţii, lucrările pentru aceasta putând începe în luna noiembrie a acestui an. Energia produsă la Rovinari va fi apoi exportată în Turcia şi în Austria. CEO pune chinezilor la dispoziţie infrastructura iar aceştia vin cu banii.

Memorandumul a fost semnat în 21 decembrie 2012 de către partea chineză, prin acesta investitorii angajându-se să realizeze investiţia de la Rovinari. Partea română, şi-a semnat partea sa din document abia săptămâna aceasta, Consiliul de Supraveghere al CEO aprobând acum demersul deşi iniţial se crede că AGA CEO trebuie să avizeze documentul. Cam o lună au aşteptat chinezii să se semneze memorandumul, aprobarea fiind întârziată însă de negocierea contractului colectiv de muncă care a amânat demersul la nivel de CS al CEO. După şedinţa CS va mai trece însă o perioadă până când contractul efectiv se va semna iar abia în toamnă se va trece efectiv la începerea lucrărilor.

Locuri de muncă penru gorjeni
Investiţia de un miliard de euro într-un nou grup la Rovinari urmează să primească şi autorizaţia de construcţie în noiembrie 2013. “Investiţia ce urmează să fie realizată cu China Huadian este una dintre cele mai mari, o centrală de 600 MW şi un număr de 3.000 de angajaţi. Putem relansa o parte din sectorul energetic cu această investiţie”, a declarat, la Bucureşti, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. La rândul său, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a explicat jurnaliştilor din capitală şi apoi celor din presa locală gorjeană că proiectul reprezintă una dintre cele mai mari investiţii ale Chinei în Europa.
“Partenerul chinez lucrează la studiul de soluţie care va fi gata în două luni. Se va fixa locaţia şi instalaţiile, urmează studiul de fezabilitate şi un raport de evaluare. Infrastructura deja o avem, partea de alimentare cu apă, de evacuare putere. După raportul de evaluare se va stabili cota de participare. Există toate şansele ca în noiembrie 2013 să putem obţine autorizaţia de construcţie. Termenul de finalizare este de 36 de luni. În această perioadă trebuie sa obţinem avizele necesare”, a spus Ciurel.

Energie la export
Energia produsă de noul grup va fi exportată în Austria şi Turcia. “Această centrală nu va fi un concurent pentru actualii producători pe cărbune. Vom exporta energia în Austria şi Turcia, aşa scrie în memorandum. Exportul a fost una din condiţii, pentru a nu concura CE Oltenia în ţară”, a precizat Ciurel.
Centrala dezvoltată de China Huadian Engineering şi CE Oltenia va avea o capacitate instalată de 600 MW şi va produce anual 5 TWh de electricitate, la un cost de producţie estimat la 45 euro pe MWh. “Construcţia va fi făcută aproape integral de firme româneşti. Contractele pentru cărbune vor fi încheiate cu Complexul Energetic Oltenia, totul va fi procurat de pe piaţa românească”, a mai spus Ciurel.
Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale ce a avut loc în luna mai. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.

Lignitul din Gorj, tentant pentru chinezi
Noua termocentrală pe care vor să o realizeze chinezii va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale fostului Complex Energetic Rovinari, dezafectate. Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie.
Operaţiunile grupului China Huadian Corporation, din care face parte compania, includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic. China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.
Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here