Gorjul, în regiunea IV Sud-Vest – USL

447

Judeţul Gorj va fi inclus în noua regionalizare în regiunea IV Sud-Vest, potrivit unei propuneri a PSD anunţată recent de premierul Victor Ponta. Propunerile PSD privind noua împărţire administrativ teritorială a ţării va include astfel Gorjul alături de judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea. Aceste judeţe sunt conduse, în prezent, de USL, regiunea în sine nefiind deloc ,,pătată” de PDL. Acest fapt este un avantaj pentru Gorj ca şi pentru viitoarea unitate administrativ-teritorială, potrivit politicienilor USL din judeţul nostru, regiunea beneficiind astfel, pe viitor, fără restricţii de ajutor guvernamental. Mai mult, în formula regionalizării PSD, Consiliul Judeţean Gorj nu dispare.

Regionalizarea anunţată la finalul săptămânii trecute de către Victor Ponta, în formula celor opt regiuni ce vor deveni apoi unităţi administrativ-teritoriale va avantaja Gorjul cred politicienii USL din judeţ. Asta deoarece regiunea IV Sud-Vest din care va face parte judeţul nostru este una dintre cele patru care sunt conduse exclusiv de reprezentanţi USL. Într-o situţie similară mai este regiunea II Sud-Est, III Sud şi VIII Bucureşti-Ilfov, conduse de reprezentanţi ai PSD şi PNL, conducătorii PDL fiind inexistenţi. De data aceasta, regionalizarea nu mai sperie gorjenii, cu atât mai mult cu cât aceasta s-ar putea face abia anul viitor.

Liderii de regiuni, aleşi prin vot
Premierul Victor Ponta a anunţat astfel că în viitoarea Constituţie se va introduce şi regiunea ca unitate administrativ teritorială. În ceea ce priveşte regionalizarea propriu-zisă, Ponta a dezvăluit că PSD va propune ca regiunile de dezvoltare existente în acest moment să devină unităţi administrative de sine stătătoare – în acest moment cele 8 regiuni de dezvoltare nu au personalitate juridică, nu sunt ordinatori de credite şi nu au un aparat de conducere şi nici atribuţii privind administraţia local-regională. Victor Ponta a precizat că setul de propuneri al PSD vizează şi numirea indirectă a conducerilor viitoarelor regiuni. „Din punctul nostru de vedere, soluţia optimă o reprezintă alegerea indirectă a conducerilor regiunilor de dezvoltare. Concret, se întrunesc primarii, şi consilierii judeţeni din judeţele care compun regiunea, şi prin vot aleg conducerea regiunii respective”, a spus Ponta, care a adăugat că judeţele nu dispar şi nici consiliile judeţene.

Propuneri cu două treimi
Premierul însă a precizat că propunerile PSD vor intra în Constituţie doar în situaţia în care vor fi îmbrăţişate de cel puţin două-treimi din Parlament şi de opinia publică, care urmează să se pronunţe în cadrul unui Forum Constituţional care va funcţiona din primăvara acestui an (formulă utilizată şi în 2003 când s-a revizuit Constituţia din 1991). Indiferent de ce formulă de regionalizare va fi adoptată, ea va intra în funcţie în 2014, când se estimează că noua Constituţie va fi adoptată de Parlament şi de populaţie prin referendum. Cu siguraţă referendumul se va organiza, în paralel, cu alegerile europarlamentare ori cu cele prezidenţiale.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here