UM Sadu, parte civilă în procesul cu Boian

373

Uzina Mecanică Sadu s-a constituit parte civilă în procesul aflat pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu în care figurează drept inculpat şi cel care a condus unitatea din Bumbeşti-Jiu în ultimii ani. Este vorba despre Gheorghe Lori Boian, actualul director al Romarm SA. Tot parte civilă în proces s-a constituit şi Constantin Dijmărescu, bărbatul în vârstă de 43 de ani rănit în urma deflagraţiei din 11 februarie 2011 dar şi Marius Andriţoiu şi Dorin Mirulescu, soţii celor două femei care şi-au pierdut viaţa în explozia de anul trecut de la UM Sadu.

Directorul general al Romarm SA, Gheorghe Lori Boian, a fost trimis în judecată, luna trecută, de către procurorii gorjeni, alături de alți doi subordonați, fiind considerat principalul vinovat pentru moartea a două persoane în urma exploziei de la Uzina Mecanică Sadu din februarie 2011. Boian, care era director general al UM Sadu când a avut loc explozia, a fost trimis în judecată alături de directorul tehnic Gabriel Lucian Bogdan și de Dumitru Toloargă, șef secție în aceeași unitate. Boian, Bogdan și Toloargă sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, dar și de neluarea din culpă a vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, prin care se creează un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională.

Pagubă de peste 180 de mii de lei
Procurorii au finalizat cercetările în dosarul deschis în urma exploziei produse în 11 februarie 2011, la Uzina Mecanică Sadu, condusă la acea vreme de Gheorghe Lori Boian. În urma exploziei două angajate ale uzinei, în vârstă de 38 și 41 de ani, au murit, iar un bărbat a suferit arsuri grave, fiind internat la Spitalul de Arși din București. “Din materialul administrat în faza de urmărire penală a rezultat că Boian Gheorghe-Lori, în calitate de director general la S.C. UM Sadu SA, a dat dispoziție ca pulberea rezultată dintr-o muniție expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în fabricație, aspect care are legătură directă cu moartea a două persoane, accidentarea gravă a alteia și importante pagube materiale”, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului Tribunalului Gorj. Celelalte două persoane au fost trimise în judecată întrucât nu au respectat obligațiile și măsurile stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă. Conform anchetatorilor, UM Sadu a declarat că valoarea estimativă a pagubelor produse în urma acestei explozii este de 181.171,39 lei. Pentru recuperarea pagubei în cauză, UM Sadu s-a constituit parte civilă la procesul înregistrat pe 16 noiembrie pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu. Tot părţi civile s-au constituit şi soţii celor două femei care şi-au pierdut viata în deflagraţie, adică soţul Mariei Mirulescu, de 42 de ani şi cel al Dianei Andriţoiu, de 38 de ani, ambele decedate în urma exploziei de la uzină, dar şi salariatul care a scăpat cu viaţă din accident. Parte civilă în proces este şi Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din capitală, loc în care a primit îngrijiri medicale Dijmărescu. Procesul a început însă cu o amânare, următorul termen fiind pe 9 ianuarie 2013.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here