Angajat din Penitenciarul Târgu-Jiu, cercetat disciplinar pentru favorizarea lui Gheorghe Avram

424

Desemnarea deţinutului Gheorghe Avram, condamnat definitiv, la finalul săptămânii trecute, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 25 de ani de închisoare pentru crima comisă la Pojogeni, şef de cameră la Penitenciarul Târgu-Jiu o va costa scump pe una dintre salariatele unităţii de detenţie din judeţul Gorj. Asta deoarece Avram, nu întrunea calităţile necesare unui lider, pus într-o astfel de poziţie în cadrul închisorii din municipiu, acesta fiind un recidivist înrăit, condamnat şi pentru o crimă pe care a comis-o în 2005. Salariata, chiar fost director cu împuternicire al unităţii de detenţie de la Târgu-Jiu, va ajunge pentru asta în faţa Comisiei de Disciplină a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Gheorghe Avram a fost până la finalul săptămânii trecute şef de cameră în Penitenciarul Târgu-Jiu, tocmai în spaţiul în care a fost repartizat Ion Vulpe, fostul director din minerit. Condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor şi transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, urmare a pedepsei mari obţinute, Gheorghe Avram, adevăratul făptuitor al crimei de la Pojogeni, i-a lăsat locul său lui Vulpe, care avea calităţi pentru ocuparea postului. Avram a părăsit astfel unitatea de detenţie dar persoana care l-a promovat anterior şef de cameră va da cu subsemnata pentru favorizarea deţinutului condamnat pentru omor. Este vorba despre fostul director cu împuternicire al Penitenciarului Târgu-Jiu, ex-director adjunct pe Educaţie al închisorii, fost purtător de cuvânt şi actual Şef al Biroului Educaţie, Raluca Niţoiu. Aceasta a fost trimisă, conform unor surse din Penitenciarul Târgu-Jiu, de către responsabilii Ministerului Justiţiei, spre cercetare, în Comisia de disciplină a ANP!

Recidivist, pus şef
Niţoiu trebuie să explice Comisiei de Disciplină corectitudinea şi legalitatea deciziilor luate în domeniul Educaţiei la Penitenciarul Târgu-Jiu. Mai precis, să explice de ce l-a înscăunat şef de cameră pe deţinutul Gheorghe Avram, ajuns să fie condamnat acum la o detenţie de 25 de ani. Dar asta n-ar fi nimic, numai că Gheorghe Avram mai fusese condamnat anterior la închisoare, deci fiind recidivist, tot pentru o crimă. Ori, se ştie, conform cutumelor, legilor şi regulamentelor din penitenciare, alegerea şefului de cameră impune o discernere a calităţilor respectivei persoane. Ca prime calităţi, deşi se fac trei propuneri, fiecare propunere este imperios necesar să reprezinte un lider informal şi, în acelaşi timp, un lider de opinie. Simple erori sau eludări ale unor aspecte de acest fel conduc la violenţele şi luptele din puşcării. Legea pumnului fiind interzisă.

Superficialitatea lui Niţoiu o poate costa funcţia
Din acest punct de vedere, desemnarea ca şef de cameră a lui Ion Vulpe, după mutarea lui Gheorghe Avram la o închisoare de maximă siguranţă, este perfect justificată. Adică, Vulpe este demn de responsabilitate, în schimb Avram, nu. Vulpe ştie astfel să folosească pârghiile profesionale, ca unul care a lucrat cu oamenii şi a îndeplinit munci de conducere, iar funcţia primită i se potriveşte. Din păcate, la multe îmbârligături şi nereguli pe linie de educaţie un rol important îl are modul uşuratic, superficial dovedit de Raluca Niţoiu. Aceasta este tocmai responsabila pentru educaţie din Penitenciarul Târgu Jiu.
Dacă va fi găsită vinovată de Comisia de Disciplină a ANP, Niţoiu îşi poate pierde funcţia de conducere şi cel mai rău poate fi detaşată la o altă unitate de detenţie din ţară.

Angajata mai are şi o plângere la DNA
Culmea este că, în vreme ce Niţoiu îi ameninţa cu trimiterea la Comisii de Disciplină pe proprii ei colegii, Ministerul Justiţiei a luat act de numeroasele ei abuzuri. Nu este exclus să fi fost pârâtă acolo de colegii în cauză..
Pe deasupra însă, Raluca Niţoiu mai are o plângere şi la DNA Gorj, pentru unele conexiuni avute cu Proiectul POSDRU. Este deci cercetată penal că ar avea o legătură cu Dosarul “POSDRU”.
Ghinionul, de neşansă, al angajatei îl reprezintă şi faptul că în fruntea ANP se află ca director general Comisarul Şef de penitenciare Marian Dobrică. Un profesionist împuternicit pe funcţie, dar desemnat de actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru.
Ion Predoşanu, Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here