Minerii de la Husnicioara, ameninţă cu sistarea livrărilor de cărbune către RAAN

461

Mina Husnicioara aparţinând Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia(CEO) este la un pas să stopeze livrările de cărbune către Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN)Turnu Severin. Asta, urmare a neachitării de către RAAN a facturilor de vânzare a lignitului către Termocentrala Romag-Termo. Debitele RAAN către unitatea minieră ajung la aproape 80 de milioane de lei.

RAAN Severin a acumulat iar datorii către Mina Husnicioara din Mehedinţi, unitatea aflată în subordinea Diviziei Miniere a CEO. Asta după ce în decursul acestui an, RAAN a mai fost somată să îşi achite din datoriile acumulate dar de către fosta conducere a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Şi-a achitat atunci o parte din debite dar acum a acumulat altele. În prezent, RAAN înregistrează la minerii mehedinţeni debite restante de 79,4 milioane lei, din care suma de 56,3 milioane lei se află la termenul scadent.

Minerii vor suplimentarea salariilor
Problema sistării livrărilor către RAAN s-a pus şi după ce sindicaliştii au luat în calcul şi majorarea salariilor pentru personalul minei, oamenii revenind la programul de lucru de 8 ore. “Din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale suntem în situaţia de a nu avea posibilitatea suplimentării salariilor angajaţilor care au revenit la programul de lucru de 8 ore, a realizării investiţiilor stabilite. Am înţeles că RAAN a primit o rectificare de buget şi că o parte din fondurile primite ni se vor aloca nouă” a precizat Rafael Norocel Ciorăscu, liderul de sindicat de la Husnicioara. Dacă banii nu vor veni în perioada următoare, iar conducerile celor două unităţi nu se vor înţelege, cărbunele către RAAN va fi sistat.

1,3 tone de cărbune de la Gorj pentru RAAN
Mina Husniciora a livrat către RAAN Severin cantităţi tot mai mici de cărbune, în ultimii ani. Dacă în 2008 de la această mină se livrau 2,1 milioane de tone de cărbune, cantitatea a scăzut la 1,577 de milioane tone în 2009, la 1,15 milioane tone în 2010 şi la 1,1 milioane tone în 2011. Cantitatea prevăzută pentru 2012 este de 1,3 milioane de tone de cărbune de la Husnicioara şi de 0,5 milioane de tone de la EC Motru. RAAN are datorii la bugetul de stat în cuantum de 31.919.881 lei.
Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here