Muzica lăutărească va răsuna din nou la Cărbunești, în cadrul Festivalului ”Gena Bârsan”

180

Orașul Târgu Cărbunești va deveni mâine capitala muzicii lăutărești. Miercuri, de la ora 17.00, va începe o nouă ediție a Festivalului de muzică lăutărească ”Gena Bârsan”.

”Iubești muzica lăutărească? Din măiestria lăutarilor te încarci de energie minunată? Dacă da, te invităm la o nouă ediție a Festivalului de muzică lăutărească „Gena Bârsan” care va avea loc la Târgu Cărbunești, miercuri, 28 august 2024, de la ora 17.00, pe scena din Târgu Cărbunești”, este invitația lansată de organizatorii evenimentului.
Gena Bârsan a fost o cunoscută lăutăreasă din Gorj, renumită pentru aparițiile sale la nunțile, botezurile, bâlciurile, hramurile, aniversările și nedeile din Gorj și Dolj, dar și cu orchestra „Taraful Gorjului”, condusă de dirijorul Nicolae Novac. În memoria sa, anual, în Târgu Cărbunești, în luna august, se desfășoară Festivalul-concurs de muzică lăutărească „Gena Bârsan”, în cadrul căruia se întrec cele mai bune tarafuri gorjenești, dar și cei mai buni rapsozi.
Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și Centrul Cultural „Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești.
Festivalul de muzică lăutărească „Gena Bârsan” – ediția a XVIII-a – are două secțiuni, respectiv tarafuri și rapsozi, adresându-se tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția. Fiecare județ invitat poate participa cu un singur taraf și doi rapsozi. Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului (care nu poate depăși 10 minute) și unu-doi rapsozi. Nu se admit în concurs instrumente electronice. Un instrumentist nu poate face parte din mai multe tarafuri. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă și un cântec de joc. Juriul are latitudinea să redistribuie premiile. Costumul popular este obligatoriu. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă și un cântec de joc.
”Mereu atenţi la dorinţele celor ce ascultă, lăutarii rămân azi păstrătorii unor vechi tradiţii româneşti pe aceste meleaguri. Se spune că lăutaria este o punte între trecut și prezent, o competiție infinită a artistului cu el însuși. Suntem convinși că veți aprecia talentul și pasiunea celor care vor fi pe scena din Târgu Cărbunești, așa că vă așteptăm, miercuri 28 august 2024, de la ora 17:00, la Festivalul de muzică lăutărească Gena Bârsan”, au transmis reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, prin intermediul unui comunicat de presă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here